Maanteesulg ja kuldid Toompeal

Merly Raudla
Copy
Nii algas põllumeeste meeleavaldus Toompeal 2015. aasta 14. septembril.
Nii algas põllumeeste meeleavaldus Toompeal 2015. aasta 14. septembril. Foto: Peeter Raidla

Vanasõna ütleb, et põllumees on põline rikas. Tegelikkuses võib kobe rahakott lühikese ajaga selle omanikust sõltumatute asjaolude tõttu tühjaks voolata. Vahel on pingeline olukord kasvanud isegi meeleavalduseks. Näiteks korraldasid põllumehed 1999. aastal Toompeal manifestatsiooni. Urmas Laht oli põllumeeste delegatsiooni juht, kes pidas valitsusega läbirääkimisi. “Läbirääkimised käisid turukorraldusseaduse alusel. Nad võtsid seadusvastaselt sada miljonit krooni ära,” avas Laht põllumeeste meeleavalduse tagamaid.

Selleks et sõnum oleks selge ja arusaadav, kogunesid protestimeelsed põllumehed Toompeale, kaasas kaks suurt kulti, kel punased lehvid kaelas. Ammustel aegadel maal vanaema juures laudas nähtud notsud ei maali õigest isasloomast ilmselt kõige paremat pilti. Üks kodusea kult võib kaaluda mitusada kilo ning olla pea meeter kõrge. Need kaks tegelast pälvisid Toompea lossi ees rohkem meedia tähelepanu kui põllumehed ise.

Enne seda pandi Sõmeru juures Tallinna–Narva maantee traktoritega kinni. Laht meenutas, et meeleavalduseks olid load võetud ning plakatid olid väljas. Keset teed sõitnud traktorid halvasid liikluse mitmeks tunniks ja liiklus suunati ringi. Laht tõdes, et tal tuli selle aktsiooni tõttu hiljem kohtuski käia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles