PÖFF-i veebikino on Ukraina filmide päralt

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Kaader filmist "Donbass".
Kaader filmist "Donbass". Foto: PÖFF

Ukraina toetuseks näitab PÖFF-i veebikino Ukraina filmide eriprogrammi.

Filme saab alates tänasest vaadata tasuta, kuid Ukraina filmitegijad on palunud teha oma kodumaa abistamiseks rahalise annetuse. "Igasugune abi, ka kõige väiksem, on praegu elulise tähtsusega," on vahendatud nende sõnumit Pimedate Ööde filmifestivali (PÖFF) veebilehel. "Kui meie filmid suudavad Ukraina heaks midagi ära teha, siis pole need asjata tehtud."

Pidevalt täienev programm, mis on nähtav üle terve Eesti, jõuab vaatajate ette koostöös voogedastusplatvormiga Elisa Stage, kus PÖFF-i veebikino tegutseb. Lähiajal saab osa Ukraina programmist esimest korda PÖFF-i veebikino ajaloos vaadata ka Elisa Elamuse videolaenutuses.

Tänasest on kavas kolm filmi.

"Donbass" on üks Ukraina viimase aja olulisemaid linateoseid, mille autor Sergei Loznitsa tõlgib nn rahvavabariikide Donetski ja Luhanski elu kunstikeelde ja saab tulemuseks vapustava tragikomöödia. See on 13 episoodist koosnev satiiriline teekond läbi Donbassi, kus leiavad aset grotesksed, absurdsed ja koomilised sündmused, mida ei oskaks uneski näha.

Film esilinastus 2018. aastal Cannes'i festivali kõrvalvõistlusprogrammis "Un Certain Regard" ja võitis parima režissööri auhinna.

"Kui puud langevad" on Marõsja Nikitjuki romantiline draama, milles segunevad postsovetlik realism ja unenäolised fantaasiad. Ukraina kolkakülas elav Larõssa, kes on armunud nägusasse kriminaali, otsustab koos temaga põgeneda, et ahistavast keskkonnast ja eelarvamustest vabaneda, taustaks looduse metsik ilu ja värske vabaduse kuritegelik kaos. Film esilinastus 2018. aastal Berliini filmifestivalil ja linastus ka sama aasta PÖFF-il.

"Värav" on Volodõmõr Tõhhõi parajalt pöörane mõistujutt, mille puhul on raske isegi öelda, kas see on fantastiline must komöödia, õudusfilmi elementidega apokalüptiline tragöödia või hoopis midagi kolmandat. Vanaema Prisja, tema tütar Slava ja tütrepoeg Vovtšõk elavad oma igapäevast elu jumalast hüljatud Tšornobõli keelutsoonis, kus võib kohata ainult metsloomi, russalkasid ja stalkereid – maailmas, kus segunevad müütiline ja reaalne.

Film esilinastus menukalt 2017. aasta PÖFF-i põhivõistlusprogrammis.

Ukraina kava täieneb iga nädal.

Annetada saab, helistades filmide juures olevatel telefoninumbritel või kandes oma annetuse lisatud fondide arvelduskontodele.

Telefoninumbrid on seotud kodanikualgatuse korras tekkinud MTÜ-ga Slava Ukraini, kes kogub meditsiinitehnikat ja -vahendeid, riideid ja toitu, mis toimetatakse Eesti Rotary klubide hangitud kiirabiautodega otse Ukrainasse. Ühe nädalaga on Ukrainasse saadetud juba seitse autotäit humanitaarabi. See on kõige kiirem viis, kuidas annetus Ukrainasse jõuab.

Lisaks saab Ukrainat toetada ÜRO Ukraina Humanitaarfondi  või veebilehekülje @Helping.Ukraine vahendusel, mis koondab eri fonde.

Filmi "Kui puud langevad" autorid on palunud annetada raha otse Euroopa Filmiakadeemiale või Euroopa Filmiakadeemia, Rotterdami filmifestivali ja Amsterdami dokumentaalfilmide festivali poolt asutatud organisatsiooni The International Coalition for Filmmakers at Risk juures tegutsevasse fondi  Emergency Fund for Filmmakers, mis aitab hätta sattunud Ukraina filmitegijaid.

PÖFFi veebikino on aasta ringi tegutsev virtuaalne kinosaal, kus saab vaadata põnevaid ja erilisi filme – kõike seda kodust lahkumata, omaenda mugavas tugitoolikinos. PÖFFi veebikino filmid on nähtavad ainult Eestis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles