Tudu kooli ootab ilmselt ees sulgemine

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Tudu kooli 1. klassi õpilased aastal 2014, kui kool muudeti kuueklassiliseks. Need õpilased peaksid sel kevadel lõpetama 8. klassi mõnes koolis kodust kaugemal.
Tudu kooli 1. klassi õpilased aastal 2014, kui kool muudeti kuueklassiliseks. Need õpilased peaksid sel kevadel lõpetama 8. klassi mõnes koolis kodust kaugemal. Foto: Marianne Loorents

Nädala pärast otsustab Vinni vallavolikogu Tudu kooli saatuse, tõenäoliselt ootab maakonna üht väikseimat kooli ees sulgemine. Eelnõu järgi jääks Tudul siiski tegutsema lasteaed, mis on laste arvu poolest koolist paremas seisus, vormiliselt liidetaks see aga Roela lasteaiaga.

"Me ei räägi siin rahast ega hariduse kvaliteedist, vaid sellest, et lapsi ei ole," ütles Vinni vallavanem Rauno Võrno. "Kui koolikell tunni lõpetab, peaks klassiuksed lahti minema ja kõlama rõõmuhõisked. Seda ei ole, sest lapsi ei ole. Samamoodi õpetaja valmistab tunniks ette ja astub klassi ette, kuna tahab oma teadmisi lastega jagada. Ta ei saa seda teha, kui lapsi ei ole," rääkis Võrno. Vallavanem lisas, et ka lastevanemad ja hoolekogu mõistavad, et kool ilma lasteta ei ole kool.

Kooli direktor Eve Liiv tunnistas, et väiksele kohale on kooli sulgemine muidugi valus teema, kuid seda sammu oli juba aastaid ette näha. "Meid ei aitaks ka kooli kolmeklassiliseks muutmine. Reaalsus on see, et piirkonnas sünnib väga vähe lapsi," ütles Liiv, lisades, et paljud lapsevanemad valivad eri põhjustel oma lapsele teise kooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles