Kommentaar: kuidas ennetada ja leevendada uneprobleeme?

, Südameapteegi proviisor
Copy
Olesja Kuznetsova.
Olesja Kuznetsova. Foto: Erakogu

Unehäired on kujunemas aina levinumaks probleemiks, millel on otsene mõju meie tervisele ja elukvaliteedile. Tihtipeale on unehäired seotud mõne muu terviseprobleemiga, nagu stressi, depressiooni, ärevuse, psüühikahäirete, allergia, nohu, sagedase öise urineerimise, kroonilise valu, norskamise, kasvajate või naistel hormonaalsete muutustega üleminekuperioodil.

Une kvaliteeti mõjutavad ka eluviisiga seotud tegurid, näiteks valed toitumisharjumused, vähene füüsiline aktiivsus, unehügieeni puudumine, vahetustega töö ja ajavööndid reisimisel. Samuti võivad uneprobleeme tekitada stimulaatorite, nagu kofeiin, alkohol ja energiajoogid, liigtarvitamine ning rahustite, uinutite ja muude ravimite kasutamine.

Uneprobleemide leevendamisel ja ennetamisel on esmane korrektne unehügieen. Alustama peab ebatervislike harjumuste muutmisest ning päevase režiimi ja unehügieeni reeglite järgimisest. Suurendada tuleks ka regulaarset füüsilist aktiivsust – see pikendab une kestust ja kvaliteeti, hoogustab serotoniini tootmist ajus ning alandab kortisooli ehk stressihormooni taset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles