Väljakutsed seoses sõja ja põgenikega

Marko Torm
, Riigikogu liige
Copy
Marko Torm.
Marko Torm. Foto: Helen Kattai

Riigikogu võttis esmaspäeval 90 häälega vastu Venemaa sõda Ukrainas hukka mõistva avalduse, milles lisaks muule soovib Eesti riik anda ukrainlastele täiendavat relvaabi ja taotleb lennukeelutsooni kehtestamist.

See on tõsine ja väga kaalukas poliitiline avaldus Eesti rahva esinduskogult. Üleskutse ÜRO liikmesriikidele kehtestada lennukeelutsoon, et vältida massilisi tsiviilohvreid Ukrainas. Sellega on Eesti pannud jala maha ja ühena esimestest NATO alliansi liikmesriikidest taotlemas taeva sulgemist Ukraina kohal. Toetus avaldusele oli parlamendi fraktsioonide ülene.

Eesti on NATO ja Euroopa Liidu liige, kuid väikeriigina on meie enda võimekus taotletavat jõustama minna olematu. Seda enam on meie roll teha selgitustööd ning arendada poliitilist koostööd liikmesriikide vahel. Veenda, tõendada ja läbi rääkida. Õnneks on meie positsioon läbirääkimistel ja maailma suurte laua taga oluliselt suurem meie rahvaarvust ning nendel kriisihetkedel võin olla rahul ja tänulik meie peaministrile, väliskomisjonile ja kõikidele diplomaatidele, kelle seisukohti ja ajaloolist kogemust idanaabriga läbikäimisest kuulatakse ja nüüd ka arvestatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles