Algab Ukraina lapspõgenike teemaline noorte filmivõistlus

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Need sõjapõgenikud said eelmisel nädalal peavarju Võrus.
Need sõjapõgenikud said eelmisel nädalal peavarju Võrus. Foto: Arved Breidaks

Euroopa Komisjoni Eesti esindus kutsub noori osalema filmivõistlusel "Kuidas mu Ukraina eakaaslasest sai sõjapõgenik Eestis", et rääkida noorte ukrainlaste lugude kaudu nende kodumaad tabanud sõjast. 

"Filmivõistlusel osalemiseks palume Eesti noortel leida oma kodukanti saabunud Ukraina eakaaslaseid ning filmida üles nende lugu," ütles dokumentalist Aljona Suržikova. "Parimad lühifilmid võidavad auhinna, aga auhinnast tähtsam on rääkida sõjapõgenike lugusid noortele arusaadavas keeles."

Osalema on oodatud ka Ukraina noored sõjapõgenikud ise. Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhi Vivian Loonela sõnul aitab filmivõistlus neil loodetavast Eesti eakaaslaste seas sõpru leida.

"Euroopa Liit on selles sõjas igati Ukraina poolel, sest Ukraina kaitseb nii oma riigi iseseisvust kui ka euroopalikke väärtusi. Nüüd saame siin Eestis olla toeks sõjaõuduste eest põgenenuile," lisas Loonela.

Filmivõistlusele oodatakse 14–22-aastaste üksikautorite või filmitiimide tehtud lühifilme pikkusega 1–5 minutit.

​Võistlusel osalemiseks tuleb filmitegijatel end registreerida Instagramis või Facebookis @filmihakk. Samast leiab täiendava info osalemistingimuste kohta. 

25. märtsil ja 1. aprillil toimuvates kakskeelsetes vebinarides nõustavad režissöör Aljona Suržikova ja operaator Ivan Panasjuk, kuidas lugusid filmikeeles jutustada ning oma tehnilisi oskusi täiendada. Õpitoad on järelvaadatavad Facebookis ja Euroopa Komisjoni esinduse kodulehel.

Lühifilmide konkursile esitamise tähtaeg on 8. aprill, filme võib teha nii eesti, vene, ukraina kui ka inglise keeles. 

Peaauhindadena on Telia välja pannud 500 eurot maksva uuskasutuses iPhone X-i ning Delfi 500 euro väärtuses kinkekaardi. Osalejaid ootab ohtralt väiksemaid auhindu ja kõiki filme tutvustab oma lugejatele Delfi. 

Võistlust korraldab Euroopa Komisjoni Eesti esindus, toetavad Telia ning Delfi. Filmihäki viivad läbi ajakirjanikud Maris Hellrand ja Hannes Rumm, režissöör Aljona Suržikova, operaator Ivan Panasjuk ning blogija Artjom Dmitrijev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles