Juhtkiri: hambad korda!

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Märtsi keskel avaldatud statistika põhjal käivad Eesti lapsed liialt harva hambaarsti juures ja liialt vähe pööratakse tähelepanu hammaste tervisele. Eriti nigel olevat seis Lääne-Virumaal: kui 2021. aastal jõudis hambaarsti juurde keskmiselt 59 protsenti Eesti lastest, siis meie maakonnas vaid 53 protsenti.

Samas ei pruugigi hambatohtrite tagasihoidliku külastatavuse taga olla lastevanemate laiskus, sest oodata tuleb pikalt ja soovitud ajal ei pruugigi vastuvõtule pääseda, sest haigekassal pole lihtsalt piisavalt raha, et laste hambaravi eest vajalikus mahus tasuda.

Suutervise eest peab aga asuma hoolt kandma enne, kui tekkinud on hambaaugud. Kui lapsel on hambad katki, tuleb kõigepealt vaadata otsa lapsevanemale. Mida ja kui tihti laps sööb, on hammaste tervise juures kõige olulisem mõõdupuu. Isegi kui igal hommikul ning õhtul niiditatakse ja nühitakse hambad hoolikalt puhtaks, lähevad need sagedase näksimise tõttu katki. Olgu näksiks komm või porgand – kui suu pidevalt käib, on hambad kogu aeg rünnaku all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles