Vaja on toota rohkem elektrit, kui ise tarbime

Taavi Aas
, majandus- ja taristuminister (KE)
Copy
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas.
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas. Foto: Sander Ilvest

Nagu pea kõik muud protsessid maailmas, on ka energeetika muutunud globaalseks. Oleme ammu harjunud, et nafta võib pärineda pea igast maailmajaost, samamoodi liigub elekter järjest enam üle piiride. Juba praegu on meie kaablites Norra hüdrojaamas toodetud elekter, kasutame Hiina päikesepaneele ja Saksa tuulegeneraatoreid, soojuse ja elektri tootmiseks tarvitavad jaamad puitu, mis on toodud näiteks Kanadast, USA-st, või gaasi, mis on pärit Katarist.

Globaliseerumisel on oma head ja vead. Kui geopoliitiline olukord püsib stabiilne, on ka energiahinnad madalamad. Kahjuks oleme jõudnud olukorda, kus rahvusvahelistes suhetes on turbulents, turgudel valitseb ebakindlus ja toorainete hinnad on seetõttu kasvanud ootamatult kõrgeks. See on tinginud omakorda tavapärasest suuremad arved tarbijatele pea kogu maailmas, sealhulgas Eestis.

Aga elekter ja toasoojus on inimestele sama elementaarne kui söömine ja hingamine. Seetõttu on oluline, et inimestele oleksid tagatud võimalikult soodsa hinnaga teenused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles