Vello Jürna nimeline vokalistide konkurss ootab noori talente

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Leporello (Raiko Raalik).
Leporello (Raiko Raalik). Foto: Heikki Leis

Vello Jürna nimeline vokalistide konkurss, mis on ellu kutsutud noorte lauljate erialase taseme tõstmiseks, leiab taas aset 23.–27. novembrini Tallinnas ja Väike-Maarjas. Osalema on oodatud 18–35-aastased Eesti kodanikud ning Eestis alaliselt elavad ja õppivad välismaalased.

Konkurss toimub Väike-Maarja muusikafestivali raames, korraldajad on Väike-Maarja Muusikaselts ja Opera Veto koostöös Vello Jürna perekonna ning Väike-Maarja vallavalitsusega.

Korraldajate sõnul võimaldab Vello Jürna nimeline vokalistide konkurss nii karjääri alustavatel noortel kui ka juba kogemusi omandanud lauljatel ennast proovile panna ja jälgida kolleegide arengut võistlusolukorras. Eesmärgiks on seatud julgustada konkursante osa võtma ka rahvusvahelistest konkurssidest ning anda noortele lauljatele erialaselt pädeva žürii kaudu erapooletut ja väärtuslikku tagasisidet. Tänu videoülekannetele on konkursil märkimisväärselt suur vaatajas- ja jälgijaskond ning kaasaelajate hulk, mis loob võimaluse viia kokku potentsiaalseid tööandjaid ja andekaid noori lauljaid.

Eelmise konkursi võitja Raiko Raalik sai Vanemuise teatri eriauhinnana võimaluse laulda ja mängida Leporello rolli Mozarti ooperis "Don Giovanni", samas ooperis sai rolli ka konkursil osalenud Maria Melaha.

Raiko Raaliku sõnul on konkursid nagu vahefinišid, kust saab tehtud tööle väga väärtuslikku tagasisidet. "Kuna laulja karjäär sõltub paratamatult just sellistest ülesastumistest, kus peab end lühikese aja jooksul tõestama ja andma endast sada protsenti, annavad konkursid väga hea võimaluse seda oskust treenida," ütles ta. Raiko Raaliku Leporello roll nomineeriti ka Eesti Teatriliidu muusikaauhinnale. "Soovitan kindlasti kõigil osaleda ja ennast proovile panna," lausus Raalik.

Eelmise konkursi noorim osavõtja, noore talendi eripreemia ja rahvusooper Estonia eriauhinna pälvinud Brett Pruunsild jätkab pärast Heino Elleri muusikakooli lõpetamist oma lauluõpinguid Salzburgis Mozarteumis.

Tänavu kuuluvad žüriisse esimees Lauri Vasar (Eesti/Austria), Gundula Hintz (Saksamaa) ja Jón Þorsteinsson (Island).

Žürii esimees Lauri Vasar: "Andsin nõusoleku Vello Jürna nimelise konkursi žürii töös osaleda, kuna tundsin Vellot isiklikult ja minu meelest on see konkurss üks väga ilus idee. Õppisime koos Velloga mõnda aega Ivo Kuuse juures laulmist. Mul on siiani meeles Vello imeilusa tämbriga hääl ja tema tohutult soe ja armas naeratus."

Registreerumine Vello Jürna nimelisele vokalistide konkursile on avatud rahvusvahelise muusikapäevani, 1. oktoobrini. Konkursi kavas tuleb osalejatel esitada ooperiaariaid ja soololaule, kõik voorud toimuvad klaveri saatel ja on publikule avatud. Konkursi I voor toimub Eesti teatri- ja muusikaakadeemias, II voor ning finaalvoor aga Vello Jürna kodukohas Väike-Maarja vallas Väike-Maarja seltsimajas.

Väike-Maarja muusikafestival sündis 2009. aastal soovist edasi kanda Vello Jürna mälestust ning hoiab läbivalt klassikalist joont. Konkursi korraldamine Väike-Maarja muusikafestivali raames on Väike-Maarja kultuurimissioon Eesti muusikamaastikul. Vello Jürna nimeline vokalistide konkurss leiab aset kohas, mis oli talle tähtis ning millega on läbi aegade olnud seotud paljud eesti tuntud kultuuritegelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles