Raamatukogud toovad pärlid lugejate ette

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Tapa vallaraamatukogu jagab lugejatega pärleid Tapa raamatukogu algusaegadest.
Tapa vallaraamatukogu jagab lugejatega pärleid Tapa raamatukogu algusaegadest. Foto: Kersti Burk.

Raamatukogud üle Eesti eksponeerivad 28. märtsist 3. aprillini oma kõige erilisemaid esemeid. Näitused "Kogude pärlid" on väljas enam kui 100 raamatukogus. Lääne-Virumaal tutvustab pärleid 11 raamatukogu.

Raamatukogude aasta esimese kolme kuu jooksul näidatakse raamatukogusid kui kultuurikeskusi ja kultuuriloo säilitajaid. Näitustel, mis rõhutavad raamatukogude rolli oluliste mäluasutustena, saab mõnda pärlit uudistada ka virtuaalselt.

Lääne-Virumaa raamatukogudes ja osalt ka veebis on võimalik tutvuda paljude põnevate ja haruldaste raamatutega. 

Jäneda raamatukogu on välja pannud kõige erilisemad ja tähenduslikumad raamatud. Nende seas on "Nukitsamees" 1920. aastast, Jäneda mõisaomanike raamatukogu nopped ning erilise saamislooga raamatud.

Karepa raamatukogu näitab kõige vanemaid alles olevad raamatuid raamatukogu kujunemise algusest, ilmunud 1920-ndatel.

Lepna raamatukogu toob lugejate silma alla fondi kõige vanemad raamatud aastatest 1923–1936, nende hulgas Karl Eduard Söödi kogutud luuletuste raamat.

Lääne-Virumaa keskraamatukogu keskendub ilusate eesti eesnimedega raamatutele. Raamatukogu akendele seatud väljapanekul on näha mõned Lääne-Virumaa keskraamatukogus leiduvatest nimedega raamatutest. Nimede järel olevad arvud näitavad, kui palju samanimelisi inimesi Eestis elab.

Muuga raamatukogu näitusel on väljas fondis sisalduvad autogrammidega raamatud ja fotod kohtumistelt kirjanikega.

Rakvere gümnaasiumi raamatukogu eksponeerib vanimaid kooliõpikuid ning erilisemaid raamatuid. Enamik neist pärineb kunagise koolijuhi Harald Henno Jänese personaalkogust, mille 2014. aastal annetas koolile tema poeg Mart Jänes Rootsist.

Saksi raamatukogus saab vaadata vanimaid raamatud ja ajakirju aastast 1891–1948, samuti vanimaid raamatukogude templitega raamatuid.

Tallinna tehnikakõrgkooli teenusmajanduse instituudi raamatukogus Mõdrikul on väljas vanimad raamatud kogus. Väljapanek on koostatud teemade kaupa: ilukirjandus, tervishoid, toitumine.

Tapa vallaraamatukogu on lugejatele uudistamiseks seadnud "Eesti entsüklopeedia" (1932–1937), kogu suurim raamatu "The complete costume history" ning möödunud sajandi algusest mõned raamatud, milles Tapa raamatukogu eelkäija tempel.

Ulvi raamatukogus on näitusel kõige suuremad ja tähenduslikumad ning Eduard Vilde kirjandusauhinna saanud raamatud aastast 1965. 

Vinni-Pajusti raamatukogu näitab Eduard Vilde kogutud teoseid aastatest 1923–1935.

"Nagu ka kõige väärtuslikumad kogude pärlid on sageli silma alt ära arhiivi pandud, nii kipub ka raamatukogude roll mäluasutustena sageli muude tegemiste varju jääma. Alates 28. märtsis toovad raamatukogud oma pärlid varalaegastest välja ning uudistamist on kuhjaga," ütles raamatukogude aasta programmijuht Liina Valdre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles