Sõda toob põllumeestele ridamisi probleeme

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Põllumehed seisavad silmitsi suure probleemiga – väetiste hinnad on aastaga tõusnud kuni viis korda.
Põllumehed seisavad silmitsi suure probleemiga – väetiste hinnad on aastaga tõusnud kuni viis korda. Foto: Marko Saarm

Põllumeestel on ukse ees kevadtööd, kus oma kindel koht on väetistel ja taimekaitsevahenditel. Nendega olid keerulised lood juba enne seda, kui Venemaa alustas agressiooni Ukrainas. Meie põllumehed aga kasutavad peamiselt just Ukrainas ja Venemaal toodetud väetiseid.

Teravilja- ja kaunviljakasvatuse ning õlitaimeseemnete kasvatusega tegeleva osaühingu Kõbu Agro omanik Marek Kõbu rääkis, et kevadtöödeks väetise varumine on põllumeestel individuaalne. On neid, kes asuvad väetiste ja taimekaitsevahendite soetamiseks valmistuma juba sügisel. Tavaliselt aga hakatakse plaane tegema pärast jõule ja aastavahetust. “Kuidas võimalused on,” sõnas Kõbu, kes tegeleb nii mahe- kui ka tavapõllundusega. Kemikaalide hankimisel vaatab äriühingu juht hinna ja kvaliteedi suhet. “Väetiste päritolusse ei ole süvenenud,” tunnistas Kõbu.

OÜ Kõbu Agro soetas vajalikud kemikaalid eelmise aasta septembris. “Sisetunne ütles, et on vaja,” selgitas äriühingu omanik ja lisas, et otsuse te­gemisel tugines ta ainult sisetundele ning Venemaa ja Ukraina vahelistele suhetele ta ei mõelnud. “Olen õnnelik põllumees – sain odavalt kätte,” sõnas Kõbu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles