Kasulik võlujook purgist asendab ka limonaadi

Merly Raudla
Copy
Kivimurru talu seentel on seepärast nimed, et nad on igaüks täitsa eraldi isendid, kuigi nad on “sugulased” ja saavad iga kord ühte ja sama jooki ning elavad ühesugustes tingimustes.
Kivimurru talu seentel on seepärast nimed, et nad on igaüks täitsa eraldi isendid, kuigi nad on “sugulased” ja saavad iga kord ühte ja sama jooki ning elavad ühesugustes tingimustes. Foto: Ain Liiva

Teeseenejooki ehk kombucha’t on tuhandeid aastaid kasutatud tervistava rüüpena üle maailma. Seent saab väga edukalt ka kodus kasvatada.

Lääne-Virumaa esimese kombucha-talu perenaine Liis Järvamägi Kivimurrult rääkis, et praegu on tema teeseened puhkusel. Kui paljud perenaised panevad näiteks leivajuuretise sügavkülmikusse magama, siis teeseen talvitub oma purgis vedeliku sees katte all. Anum on riidega kaetud selleks, et tolm ei läheks sinna sisse ja päike ei paistaks peale. Niipea kui seenele jälle toitu panna, hakkab ta taas kasvama.

Kel soov teeseen endalegi koju hankida, saab seenepoja mõnelt kasvatajalt osta või siis ise teha. Selleks tuleb rohelise tee sisse panna pastöriseerimata teeseenejooki. “Ootad kolm nädalat ja tekibki kombucha-seen,” õpetas Järvamägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles