Juhtkiri: Positiivsuse püha

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Rakvere sotsiaalabikeskusel puudus valimispäeval riigilipp.
Ka Rakvere sotsiaalabikeskusel puudus valimispäeval riigilipp. Foto: Eva Samolberg-Palmi

Enamik meist siin Eestis on olnud viimasel ajal vähem või rohkem kriitilised – nii valitsuse, poliitikute kui lõppkokkuvõttes kogu riigi suhtes. Tegelikult ei ole meil siin Eesti riigis ju midagi pahasti. Vähemalt mitte nii halvasti, et peaks käima, nina vingus, justkui paremaks muuta enam midagi ei saa.



Eks jah, vinguda on alati lihtsam. Ja soovitus, et kui üks näpp on haige, löö teine ka valusaks, siis enam esimese valu ei märkagi, võib tunduda rumal. Kuid – Eesti riik on eestlaste kodu, kus eestlased räägivad eesti keeles ja ajavad eestlaste asju. See, kui hästi või halvasti me seda teeme, peegeldub üldisest olukorrast meile vastu ja kisub nii mõnedki suunurgad virilaks. Teised aga vaatavad, et pooltühi klaas on hoopiski pooltäis, ja panevad 24. veebruari hommikul puhta särgi selga. Jälle parem olla.

Nii et igasuguse tähenärimise, ärapanemise, sotsiaalporno ja muu meelekibeduse keskel võiks 2012. aastal kuulutada Eesti vabariigi sünnipäeva ametlikult positiivsuse pühaks. Igas halvas leidub ka midagi head – see on fakt. Nagu ei ole olemas üdini halba raamatut või läbinisti ebaõnnetunud teatrietendust, ei ole ka Eesti elu tervenisti üks häda ja viletsus.

Kahjuks küll mitte Lääne-Virumaal, aga presidendi kantselei ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse algatusel saab meie riigi sünnipäeva nädalal näha neljas Eesti suuremas linnas väliplakateid, millel kaasmaalaste vastused, miks on Eestis hea elada. “Puutumata loodus, mida saab tegelikult puudutada,” on üks plakatitel kirjas olevatest mõtetest. Kõigi 100 väljavalitud põhjusega saab tutvuda president Toomas Hendrik Ilvese Facebooki-lehel, kust kindlasti igaüks leiab endale sobiliku positiivse mõtte.

Reede on vaba päev. Selle asemel et võtta seda vaba päeva kui põhjust klaasi tõsta ja lörtsises ilmas muremõtteid mõlgutada, tasuks hoopis rõõmsalt naeratada ja tervitada paremat homset, sest isiklik õnn on igaühe enda kätes – sünnist surmani.

Ja laupäeval on põhjust aktiivseks tegevuseks vabas õhus, nimelt antakse hommikul Aegviidus juba üheksandat korda presidendimatka start.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles