Maavanem tunnustab Lääne-Viru vapimärgiga viit inimest

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Kiisküla.
Sirje Kiisküla. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Maavanem Einar Vallbaumi moodustatud vapimärgi komisjon otsustas Lääne-Viru maakonna kuldse vapimärgiga tunnustada tänavu viit silmapaistvat inimest.


Pikaajalise panuse eest maakonna arengusse kohalike omavalitsuste valdkonnas saab vapimärgi Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev. Ta on andnud suure panuse nii Rakvere linna kui Sõmeru valla arhitektuurilise ilme kujundamisse. On ühiskondlikult aktiivne. Tema juhtimisel ja eestvedamisel on viimase üheksa aasta jooksul Sõmeru vallas rajatud, ehitatud või renoveeritud 20 objekti, sealhulgas noorte- ja vabaajakeskusi ning multifunktsionaalne vallakeskus.
Peep Vassiljev ütles autasu kommenteerides, et omavalitsusjuhtide tegemisi üldjuhul eriti ei tunnustata, arvatakse, et kõik, mis riigis pahasti, on tingitud omavalitsuste suutmatusest. “Nii et sellepärast oli üllatus suur küll,” kinnitas ta.
Vassiljev lisas, et sel tunnustusel on tema jaoks märgiline tähendus, kuna aastate jooksul on ta Virumaal toimetanud ja üht-teist endast maha jätnud. “Järgmise aasta lõpus on tõehetk – kas jätkata või anda tool mõnele nooremale,” ütles Vassiljev.


Pikaaegse panuse eest maakonna põllumajanduse arengusse antakse vapimärk Ülo Niisukesele, kes on Virumaa Põllumeeste Liidu juhatuse esimees. Ta on Lääne-Virumaa põllumeeste eestkõneleja, maaelu ja külaelu edendaja. Tema eestvedamisel on tootjad ühinenud ning üheskoos palju paremini oma õiguste ja huvide eest seisnud.
Ülo Niisuke arvas, et vapimärk ei ole üksnes tema teene, vaid selle saamise taga on maakonna põllumehed ja ettevõtjad. “Tähtis on, et suutsime kokku hoida, ja meeskond, mis praegu põllumajanduses toimetab, on hea,” sõnas Niisuke, kel on hea meel, et peale on kasvamas uus põlvkond tegusaid 25-30aastaseid noori mehi, kes on valmis põllumajandusega tegelema. “Muret mul tuleviku pärast küll ei ole ja varsti võin rahuliku südamega kõrvale astuda,” lausus ta.


Silmapaistva panuse eest maakonna spordi arengusse saab vapimärgi Rakvere spordikeskuse direktor Erich Petrovits, kes on endine Rakvere abilinnapea. Ta on seisnud hea selle eest, et Rakvere spordibaasid vastaksid rahvusvaheliste võistluste korraldamiseks nõutud standarditele. Teeb aktiivset koostööd maakonna spordikeskustega. Rakvere spordikeskus on tema eestvedamisel arenenud vabariigis üheks edukamaks ja multifunktsionaalseks spordiasutuseks, kus on toimunud nii rahvusvahelised messid, näitused kui mastaapsed spordi- ja kultuuriüritused.
Erich Petrovits ütles, et tunnustus on tema jaoks väga suur üllatus. “Kui vaatasin seda auväärsete nimekirja, kes üldse vapimärgi saanud, näiteks Jakob Kiik või Valli Lember-Bogatkina, siis tekib küll tunne, et ise olen alles poolel teel, piltlikult öeldes tuli see avansina, kuigi eks üht-teist on juba tehtud ka,” arutles Petrovits.


Pikaajalise panuse eest maakonna kultuurivaldkonna arengusse tunnustatakse vapimärgiga meeskoor Rakvere asutajat Olaf Lepsi. Ta lõi koori 1949. aastal pärast märtsiküüditamist, et anda inimestele tahet edasi elada. Olaf Leps on esimesest proovipäevast tänaseni ehk 63 aastat olnud meeskoor Rakvere dirigent.


Olaf Leps ütles, et nähtavasti on teda tunnustades peetud silmas tööd meeskooriga, kuid meenutas, et hariduselt on ta hoopis insener ja palju aastaid töötanud tootmiskoondise Rakvere peainsenerina. “Nii et tunnustus tuleb rohkem hobi eest,” oli Leps siiski rõõmus.


Silmapaistva panuse eest maakonna tervishoidu tunnustatakse vapimärgiga Sirje Kiisküla, kes on töötanud 30 aastat anestesioloogi ja intensiivraviarstina ning sealhulgas 15 aastat Rakvere haigla peaarstina.

“See on suur tunnustus kogu haigla kollektiivile minu läbi. Meid on märgatud, meie peale mõeldakse – nii nagu meie arstid, õed, hooldajad mõtlevad iga päev patsientidele, keda oli läinud aastal 52 490. Tunnustuse saamine innustab, lisab teotahet, annab tunnistust, et oleme õigel teel,” rää­kis Sirje Kiisküla. Maa­va­nem Einar Vallbaumi sõnul võib kõiki vapimärgi saajaid iseloomustada kui inimesi, kes on andnud olulise panuse meie riigi ja maakonna eriliseks muutmisse ja arengusse.


“Nemad teavad, et kõik on meie endi kätes. Nad on otsinud võimalusi, pingutanud ja midagi muutnud,” ütles Vallbaum.
Vapimärgid antakse üle Eesti vabariigi 94. aastapäeva auks korraldataval maavanema pidulikul vastuvõtul täna õhtul Rakvere teatris.
2011. aastal said vapimärgi neli inimest: kunstnik Valli Lember-Bogatkina, kultuuritegelane Ello Odraks, treener-pedagoog Mati Merirand ja riigiametnik Eugen Õis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles