Eesti energiasõltumatuks väikereaktoriga

Kalev Kallemets
, Fermi Energia juhatuse esimees
Copy
Kalev Kallemets.
Kalev Kallemets. Foto: Erakogu

Euroopa, eriti Saksamaa sõltuvus Venemaa tarnitavast energiast oli Putini Ukraina vastu vallandatud sõja peamine rahastaja ja toetav asjaolu. Nähes, kuidas Saksamaa juhid kaitsesid järjepidevalt Nord Stream 2 projekti hoolimata Krimmi ja Donbassi okupeerimisest, oli Putin põhjendusega veendunud, et ka seekordse rünnaku puhul tunneb Euroopa vaid sügavat muret ning lepib sündiva vägivallaga odava energia nimel.

Nord Stream 2 rahastajad on olnud Saksa, Austria, Hollandi ja Prantsuse suurettevõtted, keda loomulikult ahvatles võimalus saada odavamat Vene gaasi. Sõbratehinguid on Putin teinud ka Ungari peaministri Viktor Orbániga ja teistega, kes oleks valmis õõnestama Euroopa Liidu ühtsust, rääkima “Venemaaga dialoogi vajalikkusest”, ning kes on süvendanud Euroopa sõltuvust Vene energiakandjatest. Teadaolevalt oli Nord Stream 2 lobby eelarve ainuüksi Saksamaal 100 miljonit eurot aastas. Mõjuagent number üks Saksamaal oli endine liidukantsler Gerhard Schröder, kuid Kremli eesmärkide nimel tegid lobby ka paljud Vene miljardärid. Ning loomulikult tõi nafta, gaasi ja kivisöe müük Kremlile tohutut tulu – üle 100 miljardi euro aastas.

Selle rahaga on paisutatud Vene sõjaväge, mis nüüd Ukraina haiglaid, lasteaedu ja elumaju pommitab. Õnneks avanesid 24. veebruaril ka Euroopas silmad. Tekkis mõistmine, millist kurjust oleme Euroopa poolt toitnud, ning lootus, et Venemaad on võimalik muuta normaalseks kaubanduse kaudu, osutus täpselt selleks rumalaks enesepettuseks, mille eest kõigi Balti riikide riigijuhid olid aastaid hoiatanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles