Kanged Ukraina naised näitavad "orkidele" trääsa

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Ukrainlannad Svetlana Nenazhenko (vasakul) ja Oleksandra Zubasheva jõudsid sõja eest põgenedes lõpuks Lääne-Virumaale. Veel on pildil Svetlana 10-aastane tütar Sofia ja noore Arvo Pärdi skulptuur Rakveres.
Ukrainlannad Svetlana Nenazhenko (vasakul) ja Oleksandra Zubasheva jõudsid sõja eest põgenedes lõpuks Lääne-Virumaale. Veel on pildil Svetlana 10-aastane tütar Sofia ja noore Arvo Pärdi skulptuur Rakveres. Foto: Merly Raudla

Venelased valisid Ukrainat rünnates endale võimalikest kõige halvema vastase. Oma piiratuses ei osanud nad ette arvata, et ukrainlased on slaavlaslikult visad ja valmis kannatama, kuid samas sarnanevad nad tänu oma elurõõmule ja optimismile eurooplastega. Kaks Mõedakul ajutises varjupaigas peatuvat sõjapõgenikku Svetlana Nenazhenko ja Oleksandra Zubasheva ainult kinnitavad oma elujaatava olemuse ja jutuga seda väidet.

Svetlana Nenazhenko ärakas 24. veebruari hommikul kell 5 pommiplahvatuste peale. Oleksandra Zubasheva avastas end sama päeva hommikul otse rindejoonelt.

Need kaks kanget Ukraina naist elavad praegu Mõedaku spordikeskuses improviseeritud põgenikelaagris. Sõjapakku tulnud inimesi on seal 22, pooled neist lapsed. Naised suhtlevad iga päev oma Ukrainasse jäänud meestega, otsivad Eestis tööd ja pakatavad optimismist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles