Sel kevadel põhikooli lõpetamine eksamitulemustest ei olene

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Põhikooli lõpueksamid on jätkuvalt kohustuslikud.
Põhikooli lõpueksamid on jätkuvalt kohustuslikud. Foto: Arvo Meeks

Valitsus otsustas neljapäeval, et sarnaselt kahe pandeemiaaastaga ei olene põhikooli lõpetamine ka tänavu lõpueksamite tulemustest. Ühtsete põhikooli lõpu- ja koolieksamite hindamistulemused esitatakse protsendina maksimaalsest tulemusest.

Põhikooli lõpueksamid on sellest hoolimata kohustuslikud.

"Õpilaste õppimisvõimalused on viimastel aastatel olnud ebavõrdsed, sest nakkuskollete tõttu on vaheldunud kontakt- ja distantsõpe ning paljud õpilased on pidanud ka eneseisolatsiooni tõttu nädalaid distantsilt õppima," selgitas minister Kersna. "Õpilaste ja õpetajate seas tehtud uuringute põhjal saame öelda, et distantsõpe ei ole kontaktõppega samaväärne. Näiteks Tallinna ülikooli distantsõppe uuringus hindas kolmandik õpilastest distantsõpet vähem tõhusaks kui tavaõpet. Pooled õpetajatest leidis, et distantsõpe oli vähem efektiivne kui tavapärane õppekorraldus."

Kui tavapäraselt on põhikooli lõpetamise üheks tingimuseks lõpueksamite sooritamine vähemalt tulemusele "rahuldav", siis sel aastal märgitakse lõputunnistusele protsent eksami maksimaalsest tulemusest. Protsentide kasutuselevõtt võimaldab õpilasel saada täpsema info oma tulemuse kohta ja õpilane saab teadlikumalt teha edasiõppimise plaane. Samuti kaob vajadus parandada hinnetele "nõrk" või "puudulik" sooritatud lõpueksamit koolieksamiga. Lisaeksam tuleb korraldada vaid eksamilt puudunud õpilastele.

Põhikooli lõpetamiseks on vaja sooritada põhikooli lõpueksamid, milleks on eesti keel või eesti keel teise keelena, matemaatika ja üks eksam õpilase valitud õppeaines. Lisaks on põhikooli lõpetamiseks vajalik tingimus õppeainete viimaste aastahinnete tulemus vähemalt "rahuldav" või "arvestatud" ja õpilase kolmandas kooliastmes sooritatud loovtöö.

Ettepaneku jätta ka tänavu põhikooli lõpueksamite tulemused kooli lõpetamisega sidumata esitasid märtsi alguses haridus- ja teadusministeeriumile Eesti Õpilasesinduste Liit, Eesti Õpetajate Liit, Eesti Haridustöötajate Liit ja Eesti Koolijuhtide Ühendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles