"Virumaa suvesaund 2022": lähemalt žüriiliikmetest vol. 3

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Liisi Rohtung
Liisi Rohtung Foto: Erakogu

Muusikakonkursile “Virumaa suvesaund 2022” saab lugusid saata kampaanialehel virumaateataja.ee/suvesaund.

Aega on selleks 15. maini.

​Konkursi Virumaa Suvesaund võitja selgitavad nii rahvahääletus kui ka kaheksaliikmeline žürii, mille moodustavad teravaimad pliiatsid ja kirkaimad kriidid kohalikust kultuuripinalist. Kogu tänavuaastase žürii koosseis on kirjas kampaanialehel, järgmiste kuude jooksul tutvustab Virumaa Teataja hindajaid lähemalt ja kahekaupa. Palume aplausi kahele järgmisele. Siin nad on – Liisi Rohtung ja Morten-Endrik Milder.

Eesti Teadusagentuuri kommunikatsioonispetsialist ja arvamusfestivali kultuuritiimi liige, Rakverest pärit Liisi Rohtung ei ole teps mitte muusikakauge inimene. Isegi bändi on Liisi teinud, kuigi enamjaolt hindab ta teiste tehtud kvaliteetmuusikat.

Melomaani tema sees on kõvasti mõjutanud alternatiivsed musavoolud ja kultuurid.

Liisile on muusikas ja ka elus väga olulisel kohal õiged sõnad: kunagi õppis ta Drakadeemias näidendite kirjutamist, sealt jõudis aga välja ajakirjanduse ja kommunikatsioonini, milles eelmisel aastal sai kätte magistrikraadi Tartu ülikoolist.

Ta teab, mida sõnad tähendavad, ja oskab nendega ringi käia. Tema hääle saamiseks peaks loos leiduma sõnum.

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Kodulinna ajalehele on ikka hea meel abiks olla ning ettevõtmine tundub piisavalt humoorikas,

et miks mitte see teekond ette võtta.

Nimetage enda muusikamaitse kolm olulisemat kujundajat.

Kindlasti ongi suurim muusikamaitse kujundaja Rakvere. Art Café house’i- ja räpipeod, Teatrikohviku peod, Kära Kants. Loomulikult ka kohatud inimesed. Ja kolmandaks võibolla üks mu 20. eluaastate pikaaegsemaid töökohti, Raekoja platsi kohvik Kehrwieder, mille omanik oli suur folgi ja eestikeelse muusika austaja. Jää-äär ja Vägilased viivad kohe sellesse aega tagasi.

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Inimesena, kelle jaoks on sõnaline eneseväljendus ülimalt oluline, rõhutakski, et mõelge kindlasti loo sõnumi ja sõnade peale, ärge võtke seda teisejärgulisena. Ja ärge proovige kedagi jäljendada, tehke ise ja uhkelt!

Morten-Endrik Milder.
Morten-Endrik Milder. Foto: Erakogu

Eelmise aasta Suvesaundi võitis mõnusa folgi-popi kõlaga pala “Smile”, mille vokaali taga oli lauljatar Laura Junson, muusika aga oli seadnud produtsentide duo Mortheus & KRT. Mortheus ehk Morten-Endrik Milder töötab Rakvere teatris helitehnikuna ning korraldab koos kolleeg Andres Rajaga Teatrikohvikus igakuist Rakvere muusikaviktoriini​, teadaolevalt praegu ka ainsat. Iseenesestmõistetavalt on ta muusikaprodutsent, 2021. aastast õpib ka Otsa koolis muusikaproduktsiooni, tema osalusel on produtseeritud ka üks Eesti Laulul osalenud pala. Kuna ta on Suvesaundi võidu koju viinud, tasub hoolega tähele panna, kellele tema punktid lähevad​.

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Soovin end rohkem kurssi viia Virumaal loodava muusikaga ja muusika taga olevate inspireerivate inimestega. Žüriis olles loodan näha heliteoste mitmekesist valikut ja ka suviseid saunde.

Nimetage enda muusikamaitse kolm olulisemat kujundajat.

Usun, et suurim muusikamaitse kujundaja on lapsepõlves kodus kõlanud muusika. Edasi on juba lähedased inimesed ja nende käekäigud ning lõpuks on sündmused, millega olen ise seotud olnud või mis kuidagi mulle korda on läinud.

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Soovin osalejatele loomingulisust, et suvised helikeeled valla pääseksid, lennukaid ja omapäraseid ideid, ning põhiline, et te naudiks seda, mida teete.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles