Virumaalt leiti haruldane Liivi sõja aegne puutumata aare

Merly Raudla
Copy
Aarded.
Aarded. Foto: montaaž

Kujutage ette, mis tunne teid valdab, kui leiate maapõuest nii hästi peidetud aarde, et sellesse kuuluvaid esemeid on kellegi käed puutunud rohkem kui neli ja pool sajandit tagasi. Möödunud aasta lõpul sai arheoloog Krista Karro seda tunnet ühes Lääne-Virumaa endises talukohas tunda.

üüdseks on klaasist, korallist ja hõbedast ehted koos metallist potiga mullast puhastatud ja põhimõtteliselt võiks hästi säilinud iluasju praegugi kanda. Nii aarde maapinnast välja kaevanud Krista Karro kui ka selle hiljem puhastanud Tallinna ülikooli arheoloogia teaduskogu konservaator Aive Viljus avaldasid heakskiitu, et detektorist ei olnud põnevat leidu märgates kaevamist jätkanud. Metalliotsijale andis signaali metallpoti rauast sang, mis ei tundunud millegi erilisena. Kui kaevamise käigus hakkas paistma poti suu, võttis detektorist kohe teadlastega ühendust.

Esialgu oli hobidetektoristi kõne peale meie maakonda kiirustanud spetsialistidel plaanis leid monoliidina ehk koos ümbritseva pinnasega kaasa võtta. Kui mulla seest hakkas peenikesi helmeid voolama, tuli ette võtta peenem nokitsemine, et ükski oluline tera kaotsi ei läheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles