Professor Urmas Nõmmik räägib inauguratsiooniloengul piibli tõlgendamisest

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Urmas Nõmmik näitlikustab loengus heebrea piibli tõlgendusvõimaluste rohkust.
Urmas Nõmmik näitlikustab loengus heebrea piibli tõlgendusvõimaluste rohkust. Foto: Fred-Erik Kerner

Tartu ülikooli vana testamendi ja semitistika professor Urmas Nõmmik, kes on ka Virumaa Teataja kolumnist, räägib inauguratsiooniloengul piibli tõlgendamisest.

Teisipäeval, 12. aprillil kell 16.15 peab vana testamendi ja semitistika professor Urmas Nõmmik Tartu ülikooli aulas inauguratsiooniloengu "Kui tõlgendada saab mitmeti ehk Kirjast ja pühakirjast". Loengut saab jälgida ka videoportaali UTTV vahendusel.

Professor Urmas Nõmmik läheb loengus juurte juurde ja näitlikustab heebrea piibli tõlgendusvõimaluste rohkust ehk avarat hermeneutilist ruumi tekstide endi põhjal. "Kes võtab ette piibliteksti ja selle käsikirjade algkeeltes lugemise käänulise tee, avastab alles tõeliselt, kui rikas see tekst on ja kui mitu tõde selles peidus on," selgitas Nõmmik.

Esiteks on oluline mõista käsikirjade konsonantteksti avaraid võimalusi, mida demonstreerivad juba kõige vanemad tõlked. Teiseks on vanas testamendis kasvanud kokku väga paljude autorite töö, nende sisu ja stiili poolest erinevad käekirjad, ning see tähendab vanemate tekstikihistuste ümbertõlgendamist nooremates lisandustes. Vanem tõlgendusvõimalus ei ole aga kadunud ning tulemus on see, et eri tähendused ristuvad. Kolmandaks saavad tõlgendusvõimalused juurde veel ühe nüansi, kui panna tähele eri stiilide ristumist heebrea tekstis, eriti luules. Kuidas selliseid tekste siis üldse mõista? Kuidas peaks selles olukorras käituma piibli tõlkija? Sellele otsibki Urmas Nõmmik oma loengus vastust.

Urmas Nõmmik on omandanud Tartu ülikoolis bakalaureusekraadi usuteaduse alal 1997. aastal ja teadusmagistrikraadi 1999. aastal. Doktorikraadi kaitses ta 2008. aastal Marburgi Philippi ülikoolis vana testamendi teaduse alal, tema väitekiri käsitles Iiobi raamatu sõprade kõnede vormi-, redaktsiooni- ja traditsioonilugu. Aastal 2016 habiliteerus Nõmmik Müncheni Ludwig Maximiliani ülikoolis, lõpetades sellega monograafia Genesise raamatu vanimate esivanemate lugude traditsiooniloolise funktsiooni kohta. Aastast 2004 on ta töötanud Tartu ülikoolis teaduri, lektori ja dotsendina. Aastatel 2010–2011 oli ta Müncheni Ludwig Maximiliani ülikooli ja aastal 2015 Helsingi ülikooli teadur ning aastatel 2003–2011 töötas ka EELK usuteaduse instituudis. Aastatel 2017–2021 juhtis ta Tartu ülikooli usuteaduskonda ja on olnud Akadeemilise Teoloogia Seltsi pikaajaline esimees. Alates 2021. aasta septembrist on Urmas Nõmmik vana testamendi ja semitistika professor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles