Õppus "Põhjakonn 22" pani kirde maakaitseringkonna võitlejad proovile

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Kirde maakaitseringkonna õppus Põhjakonn.
Kirde maakaitseringkonna õppus Põhjakonn. Foto: Kirde Maakaitseringkond

Kirde maakaitseringkonna õppus "Põhjakonn 22" toimus Eesti kaitseväe keskpolügoonil 8.–10. aprillil õppuse Bold Dragon raames.

Õppus Bold Dragon on rahvusvaheline kaitsekoostööprojekt, kus osalesid 1. jalaväebrigaad, liitlaste lahingugrupp Ühendkuningriigist, Taanist ja Prantsusmaalt ning Kaitseliidu kirde maakaitseringkond. Õppusel Bold Dragon oli osalejaid üle 2000, sealhulgas 500 kirde maakaitseringkonna võitlejat.

Õppuse Bold Dragon eesmärgiks on treenida hiljuti brigaadi koosseisus teenistust alustanud liitlaste lahingugruppi, täitmaks ülesandeid Eesti maastikul. Nädalavahetusel etendasid lahingugrupile vastast lisaks Scoutspataljoni kaitseväelastele kirde maakaitseringkonna õppekogunemisel "Põhjakonn 22" osalenud kaitseliitlased.

"Kirde maakaitseringkonna poolelt õppusel Bold Dragon osalejate arv  oli heas mõttes üllatuslikult suurem eelnevalt planeeritust. Kaitseliitlased olid väga hästi motiveeritud, leidlikud ja valmis panustama igal ajahetkel kogu õppuse esimeses osas. Kirde maakaitseringkonna osalemine andis oluliselt õppuse sisule juurde ning pakkus ka liitlastele väga hea võimaluse oma taktikalisi oskusi proovile panna ja omavahel koostööd teha," rääkis õppuse Bold Dragon peakorraldaja major Dmitri Kondratenko.

Õppuse "Põhjakonn 22" peaeesmärk oli kirde maakaitseringkonna üksuste treenimine, nende lahinguvalmiduse ja reageerimiskiiruse tõstmine võimaliku sõjalise ohu korral kirde maakaitseringkonna vastutusalas. Kirde maakaitseringkonna poolelt osalesid õppusel Alutaguse, Jõgeva, Järva, Viru jalaväe- ja lahingukompaniid, keda toetas tagalakompanii, pioneerirühm, luure-, tankitõrje- ja raketirühm. Kokku võttis kirde maakaitseringkonna poolelt õppusest osa 11 üksust lisaks juhtimisrühmadele ja staabiüksusele.

""Põhjakonn 22" oli kirde maakaitseringkonna jaoks väga vajalik õppus, kus saime harjutada maakaitseüksuste omavahelist koostööd. Liitlastele andsime pureda sitkete kergejalaväelaste poolt tekitatud proovikivid poolkinnisel maastikul, koordineeritud hajutatud lahingutegevuse koos maaalakaitse ning -sisese vasturünnakuga. Suur tänu kirde maakaitseringkonna üksustele, 1. jalaväebrigaadile ja liitlastele Ühendkuningriigist, Taanist ja Prantsusmaalt väga hea ja kasuliku koostöö eest, mis teeb meid paremaks igas lahingufunktsooni vallas," rääkis kirde maakaitseringkonna ja Viru maleva pealik kolonelleitnant Jaanus Ainsalu.

Liitlaste poolelt osales õppusel "Põhjakonn 22" mehhaniseeritud lahingugrupp, kes tegi õppuseplaani kohaselt kirde maakaitseringkonna üksustele vastutegevust. Liitlaste lahingugrupi ülem kolonelleitnant Ru Streatfeild tõi esile, et Bold Dragon annab hiljuti teenistust alustanud lahingugrupile esimese võimaluse harjutada manöövreid maastikul.

Esimest korda võttis õppusest Põhjakonn osa ka noorte kaamerameeskond, kes on iga päev aktiivselt tegev kodutütarde Viru ringkonnas. Noored said enne väljaõppe, mida õppusel pildistada ja filmida. 

Õppus Põhjakonn toimub aastast 2009 ja algas erialalisest taktikalisest õppusest, millest on nüüdseks välja kasvanud kirde maakaitseringkonna suurim riigikaitsega seotud õppus. Tänavu toimunud õppus oli arvult neljateistkümnes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles