Haljala kiriku tornis oli 157 aastat vana saksakeelne kiri

Merly Raudla
Copy
Selle kuldse risti kinkis Vihula mõisnik Alexander Berend von Schubert ajal, mil Haljalas oli pastoriks Ferdinand Striedter. Tema oli Haljala kiriku pastor üle 41 aasta. “See oli tema ainukene töökoht. 1838 ta siia tuli,” ütles Urmas Karileet.
Selle kuldse risti kinkis Vihula mõisnik Alexander Berend von Schubert ajal, mil Haljalas oli pastoriks Ferdinand Striedter. Tema oli Haljala kiriku pastor üle 41 aasta. “See oli tema ainukene töökoht. 1838 ta siia tuli,” ütles Urmas Karileet. Foto: Marianne Loorents

Eesti maaasulate ühe kõrgeima kivitorni tipust toodi kuldne muna ja rist alla juba möödunud nädalal. Eile võeti lahti metallist ajakapsel, kus sees oli pikk saksakeelne dokument. 1865. aastast pärit kiri oli oskuslikult pakitud ning üllatavalt hästi säilinud.

Haljala kiriku nurgas seisid uudistamiseks välja pandud kuldne muna ja rist, mis olid hiljuti torni tipust alla toodud. Nende kõrval laual oli valgele paberile asetatud metallist ese, mis nägi välja nagu suur polt. Tegemist oli ajakapsliga. Ootusärevad silmapaarid jälgisid iga liigutust ning mitmelt poolt filmiti ajaloolist hetke. Haljala Püha Mauritiuse koguduse hooldajaõpetaja Urmas Karileet keeras kapslil korgi maha ja kallutas sellest välja peenikese pabertuutu. “Näeb välja nagu vanaaegne kraadiklaas,” nentis mees ja harutas sõnumi pakkepaberist välja.

Seest tuli päevavalgele mitmele paberile kirjutatud pikk saksakeelne kiri. Paber oli küll veidi kollakas, kuid asjaosaliste sõnul üllatavalt hästi säilinud. “Nagu oleks eile pandud,” nentis Karileet ja täpsustas, et niiskus ei ole paberile üldse ligi saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles