Toidulaud mõjutab südamehaiguste riski

, Südameapteegi proviisor
Copy
Peale oomega-3-rasvhapete on südamele kasulikud EPA- ja DHA-rasvhapped, mis kaitsevad südant, veresooni ja aju. Neid leidub palju munades.
Peale oomega-3-rasvhapete on südamele kasulikud EPA- ja DHA-rasvhapped, mis kaitsevad südant, veresooni ja aju. Neid leidub palju munades. Foto: Mailiis Ollino

Südamehaigused on üks peamisi surma põhjustajaid kogu maailmas. Südamehaiguste teket soodustavaid riskitegureid on mitu: pärilikkus, vanus, etniline kuuluvus, suitsetamine, aga ka vererõhu, veresuhkru ja -kolesterooli kõrge tase. Südamehaigusi ei saa täielikult välja ravida ega tagasi pöörata. Need nõuavad eluaegset ravi ja hoolikat jälgimist. Paljusid südamehaiguste sümptomeid saab aga leevendada elustiili muutmisega.

Toitumissoovitused toovad esile seose toitumise ja südame-veresoonkonna haiguste tekke vahel. Söögilaud, kus leidub rikkalikult taimse päritoluga toiduaineid, taimseid õlisid, kalatooteid ja madala rasvasisaldusega piimatooteid, on seotud madalama haigestumisriskiga.

Igapäevasel toidulaual peaks kõige rohkem esinema köögi- ja puuvilju, teravilju, hapendatud toiduaineid ja puhast vett. Oluline on piirata küllastunud rasva, kolesterooli ja transrasvade tarvitamist. Uuringud transrasvade kohta näitavad, et keskmisest kõrgem transrasvade tarvitamine tõstab südameinfarkti riski meestel ligi 50 ja naistel 60 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles