Autojuht, lase konnad ohutult üle tee!

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Konnad alustasid kevadrännet ja nad ületavad sel ajal hulgakesi autoteesid.
Konnad alustasid kevadrännet ja nad ületavad sel ajal hulgakesi autoteesid. Foto: Dmitri Kotjuh

Eelmise nädala lõpus kohale jõudnud soojemad ilmad andsid stardi igaaastasele kahepaiksete kevadrändele. Väga palju konnasid ületab teed Porkuni lähistel, kus loomakesed siirduvad talvituspaikadest kudemisaladele Porkuni järvedes.

Eestimaa Looduse Fond (ELF) kutsub autojuhte võimalusel konnade rändeteekonnaga ristuvates teelõikudes kiirust vähendama ning rändega ristuvaid maanteid päikeseloojangust keskööni vältima. Porkunis näiteks on kohalik teejupp konnade rände ajaks suletud, riigimaantee servadesse on paigaldatud aga tõkked ja liiklusmärgid. Konnasid aitavad üle tee vabatahtlikud abilised.

"Autorataste all võib tihedama liiklusega paigas hukkuda mõne tunniga mitusada sigimisvalmis kahepaikset. Selline ulatuslik hukkumine enne järglaste saamist on probleem, millele oleme nüüd 11 aastat tähelepanu juhtinud," ütles kampaania "Konnad teel(t)" juht Henry Timusk. 

Vabatahtlikud abistavad kahepaikseid rändeteel ka Tartus Ihaste tee ja Salutähe tänaval, Tallinnas Astangu tänaval ning Põltsamaa, Narva, Nelijärve, Assaku, Ruu-Ihasalu, Tapa, Kaunissaare, Klooga, Saha, Paide, Kurtna, Anija ja Sillamäe lähedal.

Kahepaiksed rändavad enda kudemispaikadesse pulmi pidama igal kevadel, kui õhtused ja öised temperatuurid on selleks sobivalt soojad. Konnad liiguvad alates päikeseloojangust 2–4 tunni jooksul, rände tippaeg on kella 22 ja 23 vahel. 

Kõik kahepaiksed on Eestis looduskaitse all. Punase raamatu uute hinnangute järgi on kahepaiksed üks kõige kesisemas seisus olevaid loomarühmi.

Kümne aastaga on vabatahtlike abiga säästetud üle 155 000 kahepaikse elu. Projekti toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles