Lemmikloomade marutaudi­vastane vaktsineerimine on kohustuslik

Merly Raudla
Copy
Eestis on lemmikloomade marutaudivastane vaktsineerimine kohustuslik.
Eestis on lemmikloomade marutaudivastane vaktsineerimine kohustuslik. Foto: Sille Annuk

Kevade saabudes ja ilmade soojenedes hakkab sagenema loomade liikumine. Selleks et lemmikloomad oleksid ohu eest kaitstud ning neil oleks turvaline nii Eestis liikudes kui ka kaugematel reisidel, on oluline neid vaktsineerida. Eestis on lemmikloomade marutaudivastane vaktsineerimine kohustuslik.

Põllumajandus- ja toiduameti (PTA) loomatervise ja -heaoluosakonna juhataja Olev Kalda sõnul on inimeste ohutunne riigi marutaudivaba staatuse tõttu langenud. “Eesti kõige raskem marutaudialane olukord oli 2003. aastal, mil marutaud diagnoositi surma põhjusena 813 loomal. Viimane inimene suri marutõppe 1986. aastal,” kõneles Kalda ja lisas, et pika ja kuluka tegevuse tulemusena on Eesti suutnud selle surmava haiguse riigist välja tõrjuda ja olla marutaudivaba maa juba üle kümne aasta. “Seega on tekkinud ekslik tunne, et ohtu enam ei ole. Samas on idapiiri taga taud üsna laialt levinud ja võib siia jõuda. Seetõttu tuleb end ja oma lemmikuid kaitsta,” ütles Kalda.

Eestis on hinnangute kohaselt üle 230 000 lemmiklooma, kellest suur osa on vaktsineerimata. “Väga oluline on, et kõik Eesti koerad ja kassid oleksid vaktsineeritud marutaudi vastu,” toonitas Kalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles