Rakveres kõneldi omavalitsuse murekohtadest Ukraina põgenike aitamisel

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Kohtumisel toodi esile Ukraine põgenike abistamisega seotud küsimused.
Kohtumisel toodi esile Ukraine põgenike abistamisega seotud küsimused. Foto: Kristel Mänd

Sel nädalal väisasid Rakvere linnavalitsust sotsiaalministeeriumi kantsler Maarjo Mändmaa ja sotsiaalala asekantsler Hanna Vseviov, kes külastavad üle Eesti suuremaid Ukraina põgenike vastuvõtuga tegelenud keskusi, et saada omavalitsustelt tagasisidet.

Rakvere linnajuhid andsid ülevaate, kuidas on linn aidanud Ukrainast saabunud põgenikke, ja rääkisid muredest sotsiaal- ja haridusvaldkonnas. Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu esimees Einar Vallbaum nimetas, et oluline on tõhustada kommunikatsiooni, sest kohati on endiselt suuri puudujääke riigi ja omavalitsuste suhtluses.

Linnapea Triin Vareku sõnul on Rakvere linn olnud eeskujulik ja kiirelt reageeriv omavalitsus. Ta lausus, et kohalikul omavalitsusel lasub kohustus korraldada väga palju küsimusi. Näiteks on sotsiaaltöötajate ja pereametnike menetletavate avalduste arv kaks korda suurem kui sõjaeelsel perioodil.

Abilinnapea Laur Kaljuvee sõnul puudub ülevaade, kui palju on Rakvere aadressidel registreeritud põgenikke, mis vanuses ja millised vajadusel neil on. "Sõjapõgenike kohta on kogu riigis keeruline head ülevaadet kokku saada, kuna tänaseks 31 000-st riiki saabunud sõjapõgenikust on kolm neljandikku asunud elama kogukonda sugulaste ja sõprade juurde ning nende asukohti ja vajadusi ei tea me kindlalt enne, kui nad otsustavad Eestisse pikemaks jääda ning elukoha püsivalt vormistada," tõdes kantsler Maarjo Mändmaa.

Rakvere linna kolmes munitsipaalkoolis on avatud kolm Ukraina õpilaste klassi, Ukraina noored külastavad aktiivselt Rakvere linna noortekeskust ja tegelevad huvitegevusega, kuid puudub selgus, kas suviste laagrite ja muu huvitegevuse korraldamine jääb omavalitsuse kohustuseks, kas seda teeb üle maakonna omavalitsuste liit või korraldab ja rahastab seda riik.

Samuti valmistab muret majutuskohtade nappus, kuna Rakvere üüriturul leidub vähe taskukohase hinnaga elamispindu. 

Rakvere linnajuhid sedastasid  üksmeelselt, et soovivad riigilt selgust ja konkreetseid otsuseid, millised kohustused ja kulud jäävad omavalitsuse kanda ja mille puhul toetab riik.

"Tahaks tunnustada Rakvere linnajuhte, et nad on käitunud käimasolevas kriisis nagu ühele omavalitsuse juhtkonnale kohane ja ootuspärane – aidanud kiirelt ja asjakohaselt oma piirkonda saabunud hättasattunuid," sõnas kantsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles