Ajalehed esitlevad näitusel esikülgi

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Näitus tutvustab kahe aastasaja eesti ajalehtede muutuvat nägu.
Näitus tutvustab kahe aastasaja eesti ajalehtede muutuvat nägu. Foto: Tiina Kriisa

Lääne-Virumaa keskraamatukogus avatud rändnäitus "Elu esiküljel. Eesti ajalehed 1821–2021" esitleb ajalehtede erilisemaid ja argisemaid esikülgi.

Tartu ülikooli raamatukogu koostatud näitus tutvustab kahe aastasaja eesti ajalehtede muutuvat nägu. Näitus valmis 2021. aastal, et tähistada eesti ajakirjanduse juubeliaastat, sest just aastal 1821 hakkas ilmuma Otto Wilhelm Masingu Marahwa Näddala-Leht.

Näitusel on hea võimalus minna otse ajalooliste sündmuste keskele ning näha, kuidas ajalehed on näidanud elu argipäevi, pidupäevi ja suuri sündmusi. Saab uuesti lugeda kunagisi lugusid ja kogeda emotsioone, mis olid olulised nende külgede tegijatele, näitusele valitud esilehtedel näha Eesti riigi sündi ja taassündi, Palusalu ja Noole olümpiavõitu, Nõukogude vägede tulekut ja minekut, Eurovisioni võitu ja palju muud. Ning teha mõttes võrdlus sellega, mis teemad on täitnud meie lehtede esikülgi paaril viimasel aastal ja kuul.

Lisaks annab näitus hea ülevaate ajakirjanduse ajaloost: kuidas tegutsevad ajakirjanikud, muutuvad žanrid, trükitehnika ja ajalehe kujundus, millised käsud ja keelud ajakirjandust piiravad.

Näituse juures saab sirvida ka sama pealkirja kandvat värskelt ilmunud Roosmarii Kurvitsa ja Tiit Hennoste koostatud raamatut. Raamatusse on koondatud 154 esikülge ja 7 tagakülge 57 eesti ajalehest alates aastast 1821 kuni koroonakriisini.

Näituse panid kokku ajakirjanduse uurija Roosmarii Kurvits, TÜ ajakirjanduse ajaloo lektor Ene Selart ning TÜ raamatukogu töötajad Kristhel Haak, Kertu Uri, Marika Liivamägi ja Jaana Mäesalu. Näitus Lääne-Virumaa keskraamatukogu 1. korrusel on avatud mai lõpuni.

"Öeldakse, et ei ole midagi igavamat ja tarbetumat kui eilne ajaleht. Aga kui ajaleht on tunamullune või eelmisest sajandist, siis muutub asi vastupidiseks. Aeg õilistab. See, mis oli ilmumise ajal rutiinne ja märkamatu, saab kõnekaks ja huvitavaks. Ja kui lehti on palju, tekivad paralleelid ja võrdlusvõimalused," rääkis üks näituse koostajatest, ajakirjanduse uurija Roosmarii Kurvits Tartu Postimehes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles