Nädala lind: kaelus-turteltuvi

Peep Veedla
, hobiornitoloog
Copy
Kaelus-turteltuvi tasub aasta ringi asulatest otsida.
Kaelus-turteltuvi tasub aasta ringi asulatest otsida. Foto: Erakogu

Tänavu möödub 65 aastat kaelus-turteltuvi Eestis pesitsemise algusest. Esialgu türgi turteltuvi nime kandnud lind, kellel praegu paralleelnimeks pargi-turteltuvi, pole meil senimaani kuigi arvukaks liigiks saanud, aga 100 kuni 150 paari meil ikka igal aastal pesitseb, kusjuures neist umbes kümnendik meie maakonnas. Lõuna ja lääne pool reisil viibides saadab kaelus-turteltuvide gu-guutamine meid aga kõikjal.

Tegelikult jõudis see liik Euroopassegi alles 20. sajandi alguses. Esialgu Balkani maadesse, kuid sajandi keskpaigaks oli levinud juba üle Euroopa. Kusjuures pärit pole kaelus-turteltuvi sugugi Türgist, nagu tema esialgne eestikeelne nimi eeldaks, vaid Lõuna-Aasiast. Nüüdseks on kaelus-turteltuvi inimese kaasabil levinud Põhja-Ameerikassegi. Kusjuures soojemas kliimas on ta arvukas linnalind.

Kui Bulgaaria pealinna Sofia elanikud linnale 2012. aastal sümbollindu valisid, andsid 20 protsenti linlastest oma hääle just kaelus-turteltuvile. Vaid rasvatihane sai rohkem – 24 protsenti häältest – ning pälvis Sofia sümbollinnu tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles