Laupäeval peeti veteranipäeva, käimas on veteranikuu

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Foto: Indrek Jurtšenko

Laupäeval tähistati kõikjal Eestis veteranipäeva. Viru maleva instruktorid Urmas Aid ja Ülar Kivilaid, kes teeninud ka välismissioonidel, heiskasid esimeste koidukiirte valguses Rakvere linnuse tornitippu sinimustvalge lipu.

​Edasi liiguti Tõrma kalmistule, kus asetati küünlad varalahkunud kamraadide kalmudele.

Viru maleva instruktorid Urmas Aid ja Ülar Kivilaid asetasid küünlad Tõrma kalmistul puhkava relvavenna Jako Karuksi hauale.
Viru maleva instruktorid Urmas Aid ja Ülar Kivilaid asetasid küünlad Tõrma kalmistul puhkava relvavenna Jako Karuksi hauale. Foto: Indrek Jurtšenko

Veteranipäeva videomõtiskluse avaldas ka Viru maleva kaplan Tauno Toompuu, kelle meelest on üsna kõnekas, et me veteranipäeva just jüripäeval tähistame.

"Püha Jüri legend räägib meile ühest vaprast mehest, kes võttis vastu otsuse astuda lahingusse draakoniga, kes terroriseeris üht linnakest," rääkis Toompuu Viru Maleva veteranide nurgas filmitud videopöördumises. "Sellest legendist võib palju mõtteid välja noppida, kuid täna on eriti oluline see, et iga üksiku inimese otsus on oluline."

Toompuu sõnas, et veteranipäeval austatakse meie vabaduse eest võidelnuid ning avaldatakse erilist tänu neile, kes jätnud selle käigus oma elu. Sealsamas süütas kaplan küünla Afganistaanis 2007. aastal langenud malevakaaslase Jako Karuksi mälestuseks.

Ühtlasi on terve aprillikuu jooksul käimas sinilillekampaania. Kõikjal Eestis aitavad sinilillesümboolikaga toodete müügiga annetusi koguda Naiskodukaitse vabatahtlikud.

Kampaania tippsündmuseks on 23. aprillil veteranipäeva auks korraldatav Veteranirock Tartus. Selle kampaania jooksul, osa kogutud annetustest, läheb tänavu ka Ukraina veteranide heaks.

Viru Maleva teabejuht Indrek Jurtšenko tuletas meelde, et pärast kaheaastast covid-19 pausi saab taas nautida ka tervisesporti sinilillejooksudel, mis toimuvad aprillikuu vältel Tartus, Pärnus, Narvas, Tallinnas, Saaremaal ja Kopenhaagenis. Kaasa saab teha ka virtuaalselt – oma valitud ajal ja kohas.

Rohkem infot veteranikuu sündmuste kohta leiad kodulehelt annameau.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles