Jazzkaar toob Rakveresse Valter‘s Harpejji Bandi

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Valter Soosalu koos Eesti esimese harpejji'ga.
Valter Soosalu koos Eesti esimese harpejji'ga. Foto: Harry Polda

Pühapäeval algas Tallinnas 33. rahvusvaheline festival Jazzkaar, mille kontserdid jõuavad ka Tartu, Viljandi, Kuressaare ja Haapsalu publikuni. Rakveres on tänavu kavas üks kontsert: kolmapäeval, 27. aprillil astub linnavalitsuse valges saalis üles Valter's Harpejji Band.

Valter's Harpejji Band (VHB) on kogunenud aastal 2022 Tallinnas ning selle keskmes on 2007. aastal USA-s loodud instrument nimetusega harpejji (harpedži), mis oma ainulaadsuses võlub muusikuid ja kuulajaid üle maailma. Omadustelt asetseb harpejji üsna täpselt elektrikitarri ja klahvpillide vahel – pillil on 24 bassi- ja kitarrikeelt, aga mängutehnika sarnaneb väliselt pigem klahvpillimänguga. Ulatust on pillil lausa viis oktavit ja kõikvõimalikud efektipedaalid toimivad nagu valatult. Kõla on pigem kitarrilik, samas harmoonia- ja faktuurikäsitlus meenutab klahvpilli oma. Kuna harpejji on alles oma vallutusretke alguses, tänasel päeval leidub maailmas ühtekokku vähem kui tuhat pilli, pole harpejji-õppe metoodika koostamist veel isegi alustatud. Ühtlasi on Valter's Harpejji Band maailmas üks esimesi harpejji-keskseid originaalmuusikat viljelevaid ansambleid.

"Minu tööelu on püsimatu loomuse ja õnnelike juhuste tulemusena alati mitmekesine. 2018. aasta lõpul leidsin YouTube'ist harpejji't mängiva Stevie Wonderi video. Leidsin, et inimesel peab elus ka üks hobi olema, ja tellisin pimesi Eestisse esimese harpejji – eelnevalt proovida polnud võimalik. Nüüd – kolm aastat hiljem – hõivab see "hobi" minu töisest ajast juba vähemalt poole," rääkis koorijuht, klahvpillimängija, laulja ja helilooja Valter Soosalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles