Esimene jalaväebrigaad tähistab 105. aastapäeva

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Pärgade asetamine 1. jalaväepolgu ausamba jalamile Narva jõe ääres.
Pärgade asetamine 1. jalaväepolgu ausamba jalamile Narva jõe ääres. Foto: Hardi Liuhka

Peamiselt Tapal baseeruv 1. jalaväebrigaad alustas täna oma 105. aastapäeva tähistamist pärgade asetamisega oma eelkäija, 1. jalaväepolgu ausamba juures Narva jõe ääres.

"Meie esivanemad 1. polgust võivad olla meie üle uhked. Oleme hoidnud nende väärtusi, mille eest nad sõdisid. Vajadusel oleme valmis kaitsma nende pärandit, mille eest nad võitlesid," rääkis 1. jalaväebrigaadi ülem kolonel Andrus Merilo rivistusel.

Narva jõe ääres vabadussõja ajal kaitses olnud 1. jalaväepolgu mälestusmärk püstitati 1935. aastal, hävitati 1941. ja taasavati 2014. aastal.

Reedel toimub pidulik rivistus ja seminar tsiviil- ja jõustruktuuride koostööpartneritele. Seal tutvustab brigaadiülem 1. jalaväebrigaadi ja räägib laiapindsest riigikaitsest. Aastapäeva tähistamine lõpeb 12. mail haridusasutustele korraldatava relvastust ja sõdurielu tutvustava näitusega Tapa sõjaväelinnakus.

1. jalaväebrigaad on kaitseväe peamine manööverüksus, kuhu kuulub enamik ajateenistuse jooksul väljaõpetatavatest üksustest. Samuti õpetab brigaad välja reservüksusi 2. jalaväebrigaadi erialapataljonidele.

Brigaadi koosseisu kuuluvad elukutselistest kaitseväelastest ja ajateenijatest koosnev Scoutspataljon ning ajateenijate ja reservväelaste baasil komplekteeritavad Kalevi ja Viru jalaväepataljon, tagalapataljon, pioneeripataljon, õhutõrjepataljon, suurtükiväepataljon, staabi- ja sidekompanii, tankitõrjekompanii, luurekompanii ning liitlaste lahingugrupp, mille koosseisus on Ühendkuningriigi, Taani ja Prantsusmaa sõjaväelased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles