Sopran Heli Veskus annab üllatuskontserdi

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Heli Veskus (vasakul) ja Jaanika Rand-Sirp on koos musitseerinud paar aastakümmet.
Heli Veskus (vasakul) ja Jaanika Rand-Sirp on koos musitseerinud paar aastakümmet. Foto: Erakogu

Rakvere eragümnaasiumis tuuakse teisipäeval, 3. mail kuulajate ette muusikaline maiuspala. Kontserdil "Academia aeterna" laulab rahvusooper Estonia solist sopran Heli Veskus. Teda saadab klaveril Jaanika Rand-Sirp.

Kontserdil "Academia aeterna", mida kuulevad esmalt Rakvere ja alles seejärel Tallinna muusikasõbrad, on kavas heliloojate Alban Bergi, Richard Straussi, Mart Saare, Eduard Tubina looming.

Alban Bergilt tuleb ettekandmisele "Seitse varajast laulu". "Meid seob Jaanikaga üle kahekümneaastane koostöö kammermuusika vallas. Oleme duona ette kandnud väga eriilmelist vokaalkammermuusikat," nimetas Heli Veskus. "Bergi laulud on meie duot saatnud kogu meie koosmusitseerimise aja ja iga taaskohtumine avab uusi tahke neis imelistes lauludes."

Richard Straussi laulude kohta ütles Heli Veskus, et tema laululoomingut võib kirjeldada kui virtuoosset, ekspressiivset ja sügavalt liigutavat. "Srauss oma enesekindluses on öelnud enda kohta järgmist: "Teised komponeerivad, mina loon muusikaajalugu." Ja sellega tuleb nõustuda," lausus ta.

Kontserdil kõlavad ka eesti soololaulu kullavaramusse kuuluvad Mart Saare ja Eduard Tubina laulud. Tubinalt tulevad ettekandele kolm laulu Kalju Lepiku sõnadele. "Need on koduigatsuse poeedi Lepiku mõtisklused inimhinge saladustest, põlvkondadevahelisest sidemest. Nendes lauludes elab Tubin koos temaga mõtetes selles kodus, mis maha jäi. Lepik ja Tubin põgenesid mõlemad sõja ajal Rootsi. Arvestades maailma hetkeolukorda, tundus, et on õige aeg nende laulude esitamiseks," ütles lauljanna.

Kontsert toimub Rakvere eragümnaasiumis kell 18 ja on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles