Vinnis hakkab koos käima tugigrupp dementsete lähedastele

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Dementsuse kulgu aitavad pidurdada tervislik eluviis ja füüsiline aktiivsus, uute asjade harrastamine hoiab mõtteerksust. Foto on illustreeriv.
Dementsuse kulgu aitavad pidurdada tervislik eluviis ja füüsiline aktiivsus, uute asjade harrastamine hoiab mõtteerksust. Foto on illustreeriv. Foto: Mailiis Ollino

12. mail alustab Vinnis tasuta tugigrupp dementsust põdevate inimeste lähedastele. Algusjärgus tugigrupist saaks ainus omataoline Lääne-Virumaal, veel märtsi lõpuni toimusid sellised kooskäimised Kundas.

Kohtumistel jagatakse informatsiooni, tuge ja nõuandeid, et mõista dementsussündroomi põdevat pereliiget ja temaga toime tulla. Kõik see toimub konfidentsiaalselt. Kohtumisi hakkab korraldama dementsuse kompetentsikeskuse nõustaja ning MTÜ Elu Dementsusega juht Hanna-Stiina Heinmets. Idee Vinnis koos käimiseks tuli kohaliku tervisekeskuse pereõelt ja õendus-hoolduskeskuse Loojang juhatajalt Riina Sinisoolt, kelle sõnul otsustatakse grupi kooskäimise tihedus pärast esimest kohtumist. Osaleda saab ka veebis Zoomi keskkonnas.

Tallinnas ja Tartus tegutsevad sellised grupid juba aastaid ja nendest huvitub sedavõrd palju inimesi, et tihti ei mahu kõik ära ja nende korraldamiseks napib aega. Vinni vallast teab Sinisoo kümmekonda inimest, keda kohtumistel räägitav võiks puudutada, kuid Rakverest ja ülejäänud maakonnast oleks neid ehk veelgi enam. Samas tõdes ta, et paljud ikkagi pelgavad sedasorti gruppide külastamist. "Lähedase vaimne tervis pole ju ammuilma häbiasi, aga millegipärast seda sõna "dementsus" ikka veidi kardetakse," ütles Sinisoo, tuues põhjuseks vähese teadlikkuse. "Me ei saa aidata sinu lähedast, aga saame aidata sind," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles