Rakvere tegutsev mittetulundusühing toetab Ukraina sõjapõgenikke

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Neli vaprat Ukraina naist, kes abistavad Lääne-Virumaale saabunud sõjapõgenikest rahvuskaaslasi - Kseniia (vasakult), Julia, Jelizaveta ja Kristina.
Neli vaprat Ukraina naist, kes abistavad Lääne-Virumaale saabunud sõjapõgenikest rahvuskaaslasi - Kseniia (vasakult), Julia, Jelizaveta ja Kristina. Foto: Erakogu

Ukraina sõjapõgenikke Rakveres abistav ühendus «Divergent Woman» tõestab, et mitte üksnes välisriikide kodanikud, vaid ka ukrainlased ise saavad sõja eest kodumaalt pakku läinud rahvuskaaslaslastele tuge pakkuda.

«Abivajajaid on üha rohkem. Meie edu ei sõltu üksnes sotsiaalmeediapostitustest ja toetustusavaldustest sõduritele ning eluga riskivatele eri elualade esindajatele – päästjatest kuni rongi vagunisaatjateni välja – vaid samuti omapoolset panust andvatest vabatahtlikest,» kõneles ühenduse üks liikmetest Jelizaveta.

Naise sõnul tegutseb nende ühendus Lääne-Viru maakonnakeskuses Rohuaia tänaval sisse seatud nõndanimetatud Ukraina keskuses, kus osutatakse igakülgset abi sealkandis viibivatele sõjapõgenikele.

Abivajajatele jagatakse riideid ja jalanõusid, voodipesu, tekke, aga samuti hügieenitarbeid, lasteriideid ning mänguasju, kärusid, turvahälle ja muud tarvilikku. «Samuti aitame neid töökoha ja eluaseme leidmisel,» lisas ta.

«Mõistagi püüame pakkuda enamat – lastele võimalust kohapeal aega veeta, mängida ja emakeeles suhelda, samuti psühholoogilist abi,» märkis Jelizaveta, kelle ütlusel on nii sõjapõgenike lastel kui ka täiskasvanutel võimalik õppida Rakveres eesti keelt, tegeleda seal loomingulise tegevuse ja täiendõppega ning säilitada kõige selle juures oma rahvuslik identiteet.

Tema kinnitusel teevad nad kõik endast oleneva, et nimetatud tegevused aitaksid sõja eest pakku tulnutel sulanduda Eesti ühiskonda ja leida sobilik töö. «Sotsiaaltoetustest elamine on põhimõtteliselt sama, mis eelpensionile siirdumine. Tõsi, see ei puuduta neid, kes on sunnitud kasutama toetust kas tervislikel põhjustel või väikese lapse kasvatamiseks,» tähendas Jelizaveta.

Toeta MTÜd «Divergent Woman»:

reg. nr. 80606709

LHV Pank a/a EE7700771007763213

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles