”Apteeker Melchiori” pime ja lustakas keskaeg

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Apteeker Melchior Wakenstedet kehastab Märten Metsaviir.
Apteeker Melchior Wakenstedet kehastab Märten Metsaviir. Foto: Kaader filmist

Indrek Hargla ülimenuka raamatusarja ekraniseering on lõpuks kinodes ja tähistab mõnes mõttes esimese "suure" frantsiisi algust kohalikus filmitööstuses – kuuldavasti võeti korraga purki terve triloogia, ning kui keskaegne seiklus rahva kinno toob, siis ei peatuta kindlasti niipea.

Indrek Hargla ülimenuka raamatusarja ekraniseering on lõpuks kinodes ja tähistab esimese “suure” frantsiisi algust kohalikus filmitööstuses – kuuldavasti võeti korraga purki terve triloogia, ning kui keskaegne seiklus rahva kinno toob, siis ei peatuta niipea.

Mulle meeldivad suured mõõga ja mantli filmid. Nii need, mis jäävad niivõrd-kuivõrd ajaloolistesse raamidesse, kui ka need, mis rikastavad möödanikku maagiliste elementidega või asetuvad kogu täiega fantaseeritud ajajoonele. Lapsena meeldis see külmavärin, mis läbis keha, kui vaatasin Peter Jacksoni “Sõrmuste isanda” triloogiat. Meeldis see robustne ja sünge, religioossete ilmutustega pikitud käsitlus Luc Bessoni filmis “Jeanne d’Arc” (“The Messenger: The Story of Joan of Arc”). Alguses oli harjumatu, aga üsna kähku hakkas meeldima ka Brian Helgelandi “Rüütli lugu” (“A Knight’s Tale”), milles ajaloolistele suurfilmidele omane sümfooniline helitaust oli asendatud 70-ndate rokiklassikaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles