Päästeameti demineerijad puhastavad Ida-Virumaad lõhkekehadest

Veiki Ojaperv
, Tegevtoimetaja
Copy
Loodusest leitud mürsk. Pilt on illustreeriv.
Loodusest leitud mürsk. Pilt on illustreeriv. Foto: Liis Treimann

Alanud nädalal on päästeameti demineerijad suurte jõududega Ida-Virumaal, et otsida ja kahjutuks teha lõhkekehi.

Varasema kogemuse ja statistika põhjal on kaardistatud kohad, kust on kõige tõenäolisemalt võimalik lõhkekehi leida, teatas Ida päästekeskus. Lähtutud on ka sellest, et nii kohalikud kui ka piirkonda külastavad inimesed võivad nendes kohtades suurema tõenäosusega kokku puutuda plahvatusohtlike esemetega.

"Kevad on lõhkekehade otsimiseks hea aeg, sest talvekülmad on neid maa seest välja kergitanud, samas rohelus on alles tärkamas. Samuti on inimesed kevaditi taas looduses rohkem liikvel ning võivad samuti midagi leida," selgitas päästeameti demineerimiskeskuse Põhja-Eesti pommigrupi juhataja ning demineerimistööde juht Raido Taalmann.

Seetõttu kutsuvad päästjad kõiki idavirulasi üles võimalikest lõhkekehadest teavitama. Kui keegi on leidnud mõne kahtlase eseme metsast, pööningult või veekogust, siis tuleb sellest kindlasti teavitada hädaabinumbril 112. Kahtlast eset ei tohi mingil juhul ise puutuda.

"Hädaabinumbril tuleks helistada isegi lõhkekeha kahtluse korral. Väljasõidu eest kelleltki tasu välja ei nõuta," ütles Taalmann ning lisas, et kõik leitavad ja hävitatavad lõhkekehad aitavad muuta keskkonda ohutumaks.

Demineerimistöödele on kaasatud neli Eesti pommigruppi, politsei- ja piirivalveamet ning kaitseväe demineerimisüksus. Lisaks on kaasatud vaatlejatena Läti politsei esindajad.

Päästeameti demineerijad teevad plaanilisi demineerimistöid eri piirkondades vähemalt kord aastas, Ida-Virumaal oldi viimati 2020. aastal. Toona leidsid demineerijad 1191 lõhkekeha. Nende hulgas oli 566 mürsku, 451 miinipilduja miini, üks lennukipomm ning 164 granaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles