Juubelihõngulised Rakvere linna päevad toimuvad juba kuu aja pärast

Merly Raudla
Copy
Kreisilaata peetakse juba kolmandat korda Kastani tänaval.
Kreisilaata peetakse juba kolmandat korda Kastani tänaval. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere linna suve sissejuhatava suursündmuseni on jäänud vaid kuu. Juuni teisel nädalal toimuvad Rakvere linna päevad pakuvad viie päeva vältel mitmekesist programmi: kontserte, ajaloolisi ringkäike ja loenguid, spordiüritusi, tegevusi lastele, kodukohvikuid ja muud.

Tänavused linnapäevad on juubelihõngulised, kuna 12. juunil möödub 720 aastat päevast, mil Taani kuningas Erik Menved andis Rakverele Lübecki linnaõigused. Linna sünnipäeva tähistatakse terve aasta vältel, kuid vaieldamatult on juubelipidustuste kulminatsioon linnapäevade ajal, mil huvilistel on võimalus osa saada rikkalikust programmist.

Rakvere kultuurikeskuse juhi Eve Alte sõnul on ettevalmistused kulgenud edukalt. "On suur rõõm, et saame üle mitme aasta pidada linnapäevi jälle tavapärases mahus ja ilma piiranguteta," ütles Alte.

Rakvere linnapea Triin Vareku sõnul on linnapäevad igal aastal oodatud sündmus, sest rikkalik kultuuri- ja spordiprogramm ning mõnusad atraktsioonid lastele pakuvad võimalusi ja rõõmu igaühele. "Linnaõiguste saamise juubel lisab sel aastal muidugi pidulikkust ning on rõõm, et saame 12. juuni õhtul piiranguteta kogunedes kutsuda linnarahva Vallimäele kontserdile, et koos seda pidulikku päeva tähistada," märkis Varek.

SA Virumaa Muuseumid vanemteadur Uno Trumm viib huvilised rännakule keskaegsesse Rakverre. Lisaks pakub SA Virumaa Muuseumid teisi ajaloolisi rännakuid ja loenguid, samuti mitmekesist programmi politseimuuseumis, linnakodaniku majamuuseumis ja linnuses. Harrastusornitoloog Peep Veedla kutsub linnamürale vaatamata linnulaulu kuulama.

Spordisõpradele on taas toimumas üle Eesti populaarseks saanud Rakvere Rammumees, trepijooks, rattaorienteerumine, tenniseturniir "Igamehe paarismäng" ja noorte ekstreemspordi töötuba.

Linna mudilastele korraldatakse taas traditsiooniline reedene põnnide paraad, kus lasteaia- ja kodused lapsed üheskoos lõbusalt läbi linna Vallimäe vabaõhukeskusesse marsivad, kus neid tore kontsert Moonaküla Muusikaakadeemia triolt ootamas on. Nädalavahetuseks aga kerkib kui võluväel Rakvere Kirikuparki muinasjutumaa, kus jätkub lastele tegevust terveks päevaks. Rõõmu pakuvad muusikalised ja muinasjutulised etteasted, karussell, batuut, õhupallid, loomad ja palju muud.

Linnapäevade kontserdiprogramm on tihe ja mitmekesine. Klassikalise muusika austajatele esinevad maestro Rein Rannap, rahvusooper Estonia solist Angelika Mikk, Ungari noorte kitarristide trio Tritonus, kammerkoor Solare. Meeleolukaid kontserte pakuvad Mait, Jakko ja Mikko Maltis, ansambel Köömes, Metsatöll, Tanel Padar ja Tanja. Lisaks toimuvad Virumaa Teataja muusikakonkursi "Virumaa Suvesaund 2022" kontsert ja auhinnagala.

Loomulikult saab teoks traditsiooniline Kreisilaat, mis toimub juba kolmandat aastat varjulisel Kastani puiesteel.

Samuti pakub laupäevasel päeval mõnusat linnapäevade melu kauni ilme saanud ajalooline Pikk tänav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles