Juubeli künnisel paemuuseum otsib uut direktorit

Andres Tohver
, ajakirjanik
Copy
Vasakul Ain Aasa ja Heili Pihlak kuldvõtmekesega Porkuni paemuuseumi ees, mis ootab uut direktorit.
Vasakul Ain Aasa ja Heili Pihlak kuldvõtmekesega Porkuni paemuuseumi ees, mis ootab uut direktorit. Foto: Andres Tohver

4. juunil tähistab Porkuni linnuse väravatornis paiknev paemuuseum 30. sünnipäeva. Tapa vallale kuuluvas muuseumis puudub aga direktor, sest Triin Yerlikaya pani aprillis ootamatult ameti maha.

Paemuuseumi giidi rolli täitva Ain Aasa sõnul tuleb Põhja-Eestis maapinnale ordoviitsiumi lade, Kesk-Eestis siluri lade ja Lõuna-Eestis devoni lade. “Porkuni on ordoviitsiumi ja siluri puutepunktil. Siin on nii ilusad ja omapärased kivid,” kiitis ta. Ühel riiulil hakkab silma teo fossiil. “Fossiil tähendab seda, et kunagi elas siin mingisugune elukas, kes kasvatas omale lubikoja. Siis ta suri maha, ladestus merepõhja. See juhtus umbes 440 miljonit aastat tagasi. Ja siis ta muutus paekiviks,” rääkis Aasa.

Milline on muuseumi vanim eksponaat? “See kivi on siin Eesti vanim, Narvast pärit, võibolla isegi 455 miljonit aastat vana,” ütles Aasa kihilise punakaskollaka Toila piirkonnast pärineva kivitüki kohta. “Eesti oli sellel ajal kuskil Lõuna-Aafrika kandis. Sealt ta hakkas vaikselt siiapoole triivima.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles