Maamees kaitses oma kodu äkkega

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii see prügiveoauto kolme tühja rehviga reedel Haljala vallas Aaspere poe juures seisis.
Nii see prügiveoauto kolme tühja rehviga reedel Haljala vallas Aaspere poe juures seisis. Foto: Erakogu

Haljala vallas elav maamees kaitses end kutsumata külaliste eest hoovi sissesõiduteele peidetud äkkega, kuid selle piid lõhkusid võimalike röövlite sõiduki asemel prügiveoauto kolm rehvi.


Reedel võis Haljala vallas Aaspere poe ees näha purustatud rehvidega prügiveoautot ja selle õnnetut sohvrit, kes heauskselt oli tagurdanud oma sõidukiga maamehe hoovi prügikonteinerit tühjendama.


Aktsiaseltsi Ragn-Sells Ida piirkonna müügijuht Sven Paist rääkis, et tavaliselt palub firma oma klientidel prügikonteinerid hoovist välja tuua.

Haljala vallas elav klient aga seda ei teinud, kuid prügiveoauto sohver otsustas konteineri siiski tühjendada.

"Autojuht oli ilmselt hea inimene," sõnas Paist.

Kui auto hoovi tagurdas, tungisid lume alla tagurpidi peidetud äkke piid sõiduki kolme rehvi.

Vestlus otsustab edasise

Ragn-Sellsi Ida piirkonna müügijuhi Sven Paisti sõnul toimetati Kiviõlist terved rattad koos rehvidega Aasperre, et prügiveoauto saaks oma tööd edasi teha.

Tema hinnangul oli sõidukijuht toimunust natuke ehmunud.

Purunenud rehvidest ühe saab taastada, kahte mitte. Üks rehv maksab 3500 krooni. Kahjusummale lisandub veel tööraha.

Ettevõte püüab maamehest aru saada. Usutavasti polnud lõks seatud mitte prügiveoautole, vaid kutsumata külaliste vältimiseks.

Äriühingu esindajad üritavad lähiajal lõksu panijaga ühendust saada ja küsida, et milliseid lahendusi ta ise näeb. "Kui ettepanekuid ei tule, siis mõtleme omaltpoolt edasi, kuidas reageerime," lausus Paist.

Paisti sõnul on prügiveoautode juhte küll ähvardatud ja pragatud, kuid midagi Halajala vallas juhtunuga analoogset pole varem olnud.

Lõksu üles seadnud maamehega ei õnnestunud toimetusel vestelda.

Lõks iseendale

Rakvere kriminaaltalituse komissar Margus Kotter ütles, et inimene võib oma vara kaitsta, kuid ei tohi kahjustada teiste vara või teisi vigastada.

"Väga radikaalne meede," kommenteeris hoovi sissesõiduteele äkke paigaldamist Ida-Eesti päästekeskuse päästetöödeteenistuse juht Tauno Suurkivi. Ta küsis, mis saab siis, kui maamehega või tema varaga peaks midagi juhtuma ja appi tõttavate operatiivautode rehvid purunevad.

Päästespetsialist selgitas, et kriisiolukordades kipub inimestel ununema isegi oma kodu aadress ja seepärast ei maksa arvata, et kui vaja, saab see äke ära koristatud.

Suurkivi sõnul on ka päästeautodel vaid üks tagavararatas ja kolme rehvi lõhkumisel ei saa nad tükk aega kedagi abistada ega päästa. Lisaks veel rehvide parandamiseks või uute ostmiseks kuluv raha, mida võiks otstarbekamalt kasutada.

Päästespetsialist tunnistas, et sellist juhtumit, nagu oli prügiveoautojuhil, pole pritsimeestel ette tulnud. Küll aga ütles ta, et pahatihti on pääs abi vajavate inimeste juurde takistatud. Näiteks on majani viiv eratee lumest puhastamata.

Suurkivi meenutas, et ükskord ootasid päästjad ettevõtte lukus värava taga viis-kuus minutit, enne kui see lahti tehti ja pritsimehed said sündmuskohale sõita.

Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakonna juhatja Reet Simson pidas juhtumit, kui kiirabiautol purunevad kolm rehvi, katastroofiks. "Sellel oleks kurvad tagajärjed," sõnas ta.

Haigla traumapunkti juhataja nimetas samuti rehvide parandamiseks või uute ostmiseks kuluvat raha, mida saaks kiirabiautode tehnohoolduseks kulutada.

Simsoni andmetel on kiirabiautod jäänud halvasti hooldatud teedel kinni lumme ja porri, kuid sellisesse lõksu, nagu langes prügiveoauto, pole sattutud. Simson soovitas prügiveofirmal lõksu seadja kohtusse kaevata. "Arenenud riikides nii tehakse," lisas ta.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles