Euroopa viljaait ei ole tühi, probleem on transpordis

, SEB ettevõtete panganduse valdkonna juht
Copy
Ukraina lipu värvid maastikul.
Ukraina lipu värvid maastikul. Foto: Timo Korv

Ukraina sõja mõju viljahinnale ei lasknud end kaua oodata. Juba märtsi esimesteks päevadeks olid teraviljahinnad teinud suure hüppe, näiteks nisu hind oli Euroopas kasvanud pea 50 protsenti.

Venemaa ja Ukraina on olulised teraviljatootjad, andes näiteks maailma nisutoodangust enam kui 25 protsenti. Kui Venemaa puhul sõda saagikust kuidagi ei mõjuta, piiravad riigi eksporti sanktsioonid ja logistikaprobleemid, mis omakorda kergitavad vilja maailmaturuhinda. Suurim mõju võib aga avalduda Venemaal toodetava väetisega seoses, kuna väetiste suur­eksportija toodangu väljaveo piiramine ähvardaks toiduainete hindasid tuntavalt tõsta.

Mis puudutab Ukrainat, siis väited, nagu Euroopa viljaait oleks tühi või pooltühi, ei vasta päris tõele. Või õigemini – ei kirjelda probleemi tegelikku olemust. Tõepoolest, Ukraina viljakasvatus on saanud sõja tõttu tugeva löögi: karta on viiendiku väiksemat nisu- ja rapsisaaki ning kuni poole väiksemat maisi- ja päevalillesaaki. Ehkki needki kogused on piisavad, et oluliselt mõjutada teravilja maailmaturuhindasid ja sellega ka meie toidukorvi maksumust, seostub põhiprobleem siiski vilja väljaveoga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles