Rakverlastel on põhjust olla Ott Kooli üle uhke

Ene Pajula
, ajakirjanik
Copy
Ene Pajula.
Ene Pajula. Foto: Tairo Lutter

Eesti Ajakirjanike Liit avab 25. mail Rakveres Tallinna tänav 30 mälestustahvli ajakirjanik Ott Koolile. 25. mai on valitud tahvli avamise päevaks sellepärast, et just sel kuupäeval 1986. aastal kritiseeris Ott Kool Eesti Raadio “Mikrofoorumi” saates esimest korda avalikult Moskva plaani hakata Rakvere külje all kaevandama fosforiiti, mis on väetiste oluline koostisosa. Eriti hirmutav oli meie jaoks see, et tööjõudu kaevandustesse ei kavatsetud tuua mujalt kui naabervabariikidest. Lasnamäe ajas juba niigi venekeelsetest uusimmigrantidest üle.

Tol ammusel 1986. aasta kevadel ei paistnud Nõukogude Liidu lõppu veel kusagilt. Pigem tundus, et selle kivistunud kolossi vastu ei aita ussi- ega püssirohi. Ja siis äkki hakkas kõik muutuma, kuigi me siis veel ei teadnud, et tegemist oli lõpu algusega.

Olgu siinkohal meenutatud, et Nõukogude Liidu lagunemine algas Eestist, ja Eestis oli selle protsessi algatajaid Ott Kool. Ja kuigi fosforiidisõja esindusnägu on olnud Juhan Aare, ei saa Ott Kooli osa selles loos kuidagi alahinnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles