Viinistu kunstisuvi tuleb Ludmilla Siimu, Jüri Arraku ja Kursi koolkonnaga

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Viinistu kunstimuuseumis tuleb tihe kunstisuvi.
Viinistu kunstimuuseumis tuleb tihe kunstisuvi. Foto: Ivar Hütt

Viinistu kunstimuuseum tähistab sel suvel oma kahekümnendat tegutsemisaastat tiheda näituseprogrammiga.

Viinistu tünnigaleriide suvine näituseprogramm keskendub Eesti tunnustatud meistrite loomingule, tuues vaatajateni Soome-Eesti kunstniku Ludmilla Siimu põhjamaade loodusest inspireeritud teosed, ülevaatenäituse Eesti vanima kunstnikerühmituse Kursi koolkonna loomingust ning Jüri Arraku ja Rein Mägari akvarellid.

Tünnigaleriide suvist näituseprogrammi koordineerib kunstikeskkond NOBA.ac. 

Näituseprogrammi kuraatori ja NOBA.ac kunstikeskkonna eestvedaja Andra Orni sõnul loob Viinistu suvine näituseprogramm hea võimaluse õppida lähemalt tundma eesti kunsti tippautorite loomingut.

Samal ajal on avatud ka 2020. aastal uue kuue saanud Viinistu kunstimuuseumi püsiväljapanek. Muuseumi saalidest leiab enam kui neljasajast teosest koosneva ekspositsiooni Jaan Manitski rikkalikust kunstikogust, mis hõlmab Eesti kunstnike loomingut 19. sajandist tänapäevani ning annab hea ülevaate eesti kunsti ajaloost.

"Kui Viinistu paari aasta eest uuendatud püsiväljapanek annab hea ülevaate Eesti kunstiväljast baltisaksa ajast tänapäevani, siis pika loometeega autoritele keskendunud suvine programm tünnigaleriides aitab viimaste kümnendite kunstiloomingut tundma õppida. Avatud püsiväljapanek annab tünnigaleriide näitustele olulise konteksti," rääkis Andra Orn.

Suvise programmi esimene väljapanek, Ludmilla Siimu näitus "Valguse ja varjude kosmoloogia" keskendub kunstniku uuemale loomingule, mis põhjamaise maalikeele kaudu tutvustab meile kõigile omast, kuid ehk veidi unustusehõlma vajunud animistlikku maailmavaadet.

Näitus avatakse 11. juunil ning seda saab näha juuli keskpaigani, mil avatakse Kursi koolkonna, 1988. aastal Tartus loodud kunstnike ühenduse loomingut tutvustav väljapanek. Eesti vanima kunstnikerühmituse asutajad olid Peeter Allik, Albert Gulk, Ilmar Kruusamäe ja Priit Pangsepp, kellele on lisandunud Marko Mäetamm, Reiu Tüür, Imat Suumann, Külli Suitso ja Priit Pajos. Augusti keskpaigani avatud näitusel saab näha läbilõiget rühmituse loomingust. Suvise kunstiprogrammi lõpetab Jüri Arraku ja Rein Mägari akvarellinäitus.

"Viinistu on oma mereäärse lummava asukoha poolest ideaalne keskkond meie oma meistrite kunsti nautimiseks ja mõtestamiseks ning koht ja teosed pakuvad alati uut avastamisrõõmu," lausus Orn.

Näituseprogrammi korraldab kunstikeskkond NOBA.ac (Nordic Baltic art centre) – Balti- ja Põhjamaade nüüdiskunsti keskkond, mille eesmärk on kokku tuua kunstnikud, kunstiasutused ja laiem publik, tutvustades meistritena tuntud autorite, aga ka tulevikutähtede loomingut, tähelepanuväärseid kunstiüritusi ja valdkonna trende. Veebikeskkond NOBA.ac koondab näitusekaardile iga kuu infot ligi 250 näituse kohta, kunstilood tutvustavad olulisi sündmusi ning lisaks saab tutvuda ligi 6000 teosega ligi 500 kunstnikult Põhja- ja Baltimaades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles