Oma äri alustamine – laenuga või ilma laenuta?

Copy
Foto: Shutterstock

Isegi need, kes ei ole veel võtnud ette enda ettevõtte loomist, on kindlasti kuulnud sellest, kuivõrd kerge see Eestis on. Ja tõsi, võrreldes paljude teiste riikidega, on Eestis oma ettevõtte loomine midagi, mille saab tehtud täitsa nii muuseas hommikusöögi kõrvalt. Aga sellegipoolest on küsimusi, kuidas seda teha ning tihtipeale – kuidas finantse leida?

 

Firma käima ilma liigsete kuludeta

Üldiselt saab ettevõtlusega alustada ka ilma suurte investeeringuteta, tasapisi, oma tavatöö kõrvalt. See sõltub aga sellest, milline on äriidee. Olukorras, kus pakud oma teenust juba olemasoleva arvuti vahendusel, ei ole tõesti vähemalt alguses vaja ei kontoriruume ega sisseseadeid. Alustades aga tootmise maailmas või kui sul on kindlasti vaja palgata oma ala professionaale, ei pääse niisama lihtsalt. Samamoodi on ärilaen möödapääsmatu ka siis, kui sinu plaanitud ettevõtmisega ei ole võimalik tegeleda tavatöö kõrvalt.

Kas ärilaen on mõeldud vaid alustajatele?

Olukorras, kus ainsaks takistuseks oma ettevõttega alustamisel on finantsiline olukord, võib kinnisvaralaen olla just see, mis hoo sisse annab. Isegi väikest äri alustades ei pääse väljaminekutest, sest kõik pisikesed aga möödapääsmatud kulud kuhjuvad ja lõpuks on vajalik rahasumma üllatavalt suur. Rääkides kuludest, siis tuleb tõdeda, et kõik sõltub pakutavast tootest või teenusest.

Tavaliselt on üks suuremaid kuluartikleid palgakulu. Kuigi keegi ei keela sul kui omanikul enda ettevõtte jaoks tasuta töötamist. Aga kui sul on vaja sissetulekut, pead selle endale tagama. Sealt edasi kõik sõltub. Kas ettevõtlusega tegelemiseks on vaja spetsiifilist sisseseadet ning ruume, või piisab juba kodus olemasolevast? Kuidas plaanid jõuda kliendini ehk kas on vaja maksta kodulehe loomise, reklaamiagentuuri teenuse või üldiselt turunduse eest?

Ja samas, ärilaen pole mõeldud ainult uhiuutele tegijatele. Ärilaenu kasutavad ka juba olemasolevad, nii väikesed, keskmised kui suuremad ettevõtted. Neil on ärilaen tihtipeale vajalik selleks, et jõuda oma valdkonnas tubli sammu võrra edasi. Ettevõte, mis on kasvufaasis, vajab toitu ja ärimaailmas on selleks toiduks investeering, tihtipeale rahaline.

Mida teada, kui otsustad ärilaenu kasuks

Põhimõtteliselt on võimalik ettevõtlusega alustada ka siis, kui raha on vaid riigilõivu maksmiseks. Alati ei ole see aga kõige targem tegu, sest hea start nõuab seemneraha. Alustamiseks vajaliku stardikapitali leidmiseks saavad kaasa aidata perekond, sõbrad, investeerijad ja üldiselt toetajad.

Kel nende panusest ei piisa või ei soovi sõprust ja äri omavahel segada, on parimaks lahenduseks professionaalsed rahastajad. See tähendab erinevaid struktuure, kes toetavad just alustavaid ettevõtjaid; ühisrahastusplatvorme; riskiinvestoreid; äriingleid aga muidugi ka klassikalist panka ja ärilaenu.

Ärilaenu võttes on vaja sellele läheneda samamoodi nagu tavalaenu võttes – kas sa suudad laenu teenindada ning mis on varuplaanid, kui ettevõte peaks ebaõnnestuma? Hästi läbi mõeldud ärimudel annab selge pildi sellest kas, millal ning kui palju on sul vaja laenuraha ja mis hetkest alates oled isemajandav.

Kindlasti ei ole vaja uskuda neid, kes ütlevad et laenurahaga ettevõtte alustamine on juba ette läbikukkunud. Ärilaen on spetsiifiline laen, millel on turul oma väga kindel ja äärmiselt vajalik koht. Muidugi ei saa laenu võtta ülejala, ent lähenedes ärilaenule nagu teistele laenudele ehk mõtled kogu protsessi hoolikalt läbi, on olukord juba sootuks teine ja riskid maandatud.

Copy
Tagasi üles