Maakonnabussid veavad sadade kilomeetrite kaupa õhku

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Mõnel väljumisel on Lääne-Virumaal sõitvates maakonnabussides reisijaid väga vähe. Skeemil on sulgudes kirjas reisijate keskmine arv ühel väljumissuunal 2022. aasta märtsis. Allikas: Põhja-Eesti ühistranspordikeskus
Mõnel väljumisel on Lääne-Virumaal sõitvates maakonnabussides reisijaid väga vähe. Skeemil on sulgudes kirjas reisijate keskmine arv ühel väljumissuunal 2022. aasta märtsis. Allikas: Põhja-Eesti ühistranspordikeskus Foto: Graafika Toomas Erapart, Shutterstock

Nädalavahetusel on Rakvere–Mustvee–Rakvere bussis kogu teekonna peale 4,8 reisijat, aga buss läbib selle jooksul 150 kilomeetrit. Tapa–Lehtse–Tapa buss veab ühel laupäevasel reisil 1,5 reisijat, Rakvere–Kabala liinil on nädalavahetuse väljumisel 2,4 sõitjat. Põhja-Eesti ühistranspordikeskuse ametnikud aga räägivad, et kui liini kinni panna, võetakse keskuselt sellele kuluv raha ära ja asemele ei saa midagi.

Tänavu suvel vahetub Lääne-Viru maakonna bussiliinidel vedaja: GoBusi asemel hakkab liine teenindama Hansabuss. Uued graafikud avaldatakse õige pea, aga suuri muudatusi võrreldes praegusega need ei sisalda. Ühtki liini täitsa kinni ei panna, aga mõni reis jääb välja küll.

Sõit Lääne-Viru maakonnaliinidel on ka edaspidi tasuline. Vähe sellest: kuna raha on nagu ikka vähe, kaob mõne aja pärast ära mõne reisijagrupi sõidusoodustus. Pole täpselt teada, kas eakate või koolilaste oma, aga sellele vihjasid Põhja-Eesti ühistranspordikeskuse inimesed, kui käisid Lääne-Viru Omavalitsuste Liidus (VIROL) tuleviku kohta infot jagamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles