Muuga sadamas testitavad ohusireenid paigaldatakse ka Tapale ja Rakverre

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Muuga sadamas testitakse ohusireene.
Muuga sadamas testitakse ohusireene. Foto: Tallinna Sadam

Päästeamet ja siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus testivad täna koos Muuga sadamas asuvate ohtlikke kemikaale käitlevate ettevõtetega sireenide toimimist. Kasutatakse reaalse õnnetuse ajal kasutatavat helisignaali.

Muuga sadamas õnnetuseaegse helisignaali testimisega saadakse teada, kui kaugele sireenide heli kostab ning kuidas eri ettevõtete sireenid korraga kõlavad. See teadmine aitab paremini aru saada, millega peab arvestama sireenide paigutamisel teistesse asulatesse, et tagada häiresignaali kuulmine ja selle korrektne mõistmine.

"Ühtset üleeestilist ohusireenide võrgustikku Eestis praegu ei ole, kuid päästeamet on alustanud selle väljaarendamisega. Eesmärk on välja töötada süsteem, mis võimaldaks jõuda võimalikult suure arvu elanikeni ning mida oleks võimalik keskselt käivitada. Elanikkonna kaitse vaatest on see suurim investeering, mida viimase 30 aasta jooksul on tehtud," selgitas päästeameti sireenivõrgustiku projektijuht Tambet Vodi. Riik eraldas ohusireenide võrgustiku loomiseks 4,5 miljonit eurot.

Sireenidel põhinev ohuteavituse süsteem paigaldatakse 16 suuremasse asulasse: Tallinna/Muugale, Tartusse, Pärnusse, Narva, Võrru, Paldiskisse, Sillamäele, Tapale, Jõhvi, Maardusse, Rakverre, Keilasse, Viljandisse, Valka, Kuressaarde ja Haapsallu.

Esimesed seadmed on plaanis paigaldada 2023. aasta alguses ning kogu süsteem võiks valmis olla 2023. aasta juuliks. Paigaldamise käigus tuleb sireene ka testida, mis võib põhjustada ebameeldivusi, aga kindlasti teavitatakse elanikke enne katsetusi. Tulevikus hakatakse sireenide süsteemi testima regulaarselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles