Virumaalt Võrumaale: Margo Mitt mängib maailma esimeses lõõtsamuusikalis

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Margo Mitt suvelavastuses "Lõõtsajumal".
Margo Mitt suvelavastuses "Lõõtsajumal". Foto: Riho Semm

Suvi toob nagu ikka päikest, tuult, kontserte ja suvelavastusi, nii üle kogu Eesti. Virumaa poolt vaadates Maarjamaa kaugemas nurgas Põlvamaal mängib väike Lutsu harrastusteater teist suve järjest Ivo Parbuse kirjutatud ja Ivo Eensalu lavastatud muusikalist suvetükki "Lõõtsajumal". Teadaolevalt maailma esimeses lõõtsamuusikalis mängib – küll mitte lõõtsa – ka Rakkest pärit Margo Mitt.

Lavastus räägib ühest Eesti tuntuimast lõõtspillimängijast Karl Kikasest, kes elas aastatel 1914–1992. Põlva kesklinnas pronksi valatud Kikast tuntakse seal kui meest, kes tegi Põlvast Eesti lõõtsapealinna. Pillimehe elu sünnist surmani kulgeb läbi tormilise 20. sajandi, tema loos peegeldub ka kogu eesti rahva saatus.

Janno Rüütle juhitavat Lutsu teatrit teatakse Põlvamaal pea sama hästi kui taasiseseisvunud Eesti esimestel aastatel lahkunud Karl Kikast. Kogukonnaprojektist sündinud harrastustrupiga on "Lõõtsajumala" jaoks liitunud ka professionaalsed näitlejad Veikko Täär ja Marika Korolev. Peategelast kehastav Täär õppis selleks lausa lõõtsamängu selgeks. Tükki mängitakse 9.–18. juunini üheksal korral ainult Lutsu külaplatsil. Vabaõhulavastuses teeb kaasa Heino Tartese juhitud Põlva Lõõtsaklubi orkester ehk umbes nelikümmend pillimeest. Külaplatsilt käib läbi nii taluloomi kui ka vanu sõidukeid ja tulirelvi. Viimastega on külateatrit abistanud Kaitseliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles