Tapa Kodus seatakse sisse maja kuuele noorele autistile

Andres Tohver
, ajakirjanik
Copy
Sandra Tänavots ja Leila Lindsalu Tapal tule­vase autistide maja ees.
Sandra Tänavots ja Leila Lindsalu Tapal tule­vase autistide maja ees. Foto: Andres Tohver

Tapa linnas Loode teel asub juba kümme aastat erivajadustega inimeste eest hoolt kandev Tapa Kodu, mille kuues majas on praegu kokku 60 elanikku. Kavas on üks majadest eraldada autistide jaoks. Tegemist on AS-i Hoolekandeteenused prooviprojektiga, mida edaspidi laiendatakse üle Eesti.

Nõukogude ajal autismidiagnoosi ei pandud. Tänapäeval diagnoositakse autismispektrihäireid juba ühel lapsel 150-st, kuid raskusastmeid on mitu. Osa autiste saab iseseisvalt elus hakkama, osa jääb oma arengus kolme-neljaaastase lapse või ka imiku tasemele. Sõltuvalt häire raskusastmest vajavad nad väiksemat või suuremat abi ja juhendamist. Autismi põhjused ei ole üheselt selged. Tegemist võib olla geneetilise kõrvalekalde, kaasasündinud ajurikke või lapsena läbi põetud ajuhaigusega.

Miks tahetakse autistid eraldi majja elama panna? “Autistid vajavad kohandatud keskkonda, mis on muudetud autistile arusaadavaks ning turvaliseks, ja muidugi ka professionaalseid väljaõppinud töötajaid,” selgitas AS-i Hoolekandeteenused metoodik Leila Lindsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles