Rakveres käib muinsuskaitseala üle vaatamine

Copy
Koolihoone Rakveres Pikal tänaval.
Koolihoone Rakveres Pikal tänaval. Foto: Marianne Loorents

Esmaspäevast reedeni võib Rakvere vanalinna muinsuskaitsealal märgata Eesti kunstiakadeemia tudengeid, kes muinsuskaitsealuseid hooneid pildistavad ja nendel olevaid detaile lähemalt uurivad. Käimas on eeltöö uue ja paindlikuma kaitsekorra koostamiseks.

Inventeerimistulemuste täpsuse huvides julgustab muinsuskaitseamet majaomanikke olema inventeerijatega avatud, tutvustama hooneid ja siseruume ning nendega seotud lugusid. 

2019. aasta 1. maist hakkas kehtima uus muinsuskaitseseadus ja seetõttu on muinsuskaitseamet võtnud ette uue kaitsekorra koostamise kõikidele muinsuskaitsealadele, mida on Eestis kokku 12. Kaitsekorrad valmivad kohaliku omavalitsuse, kohalike elanike, sõltumatute ekspertide ja muinsuskaitseameti koostöös. Rakveres kaitsekorda koostav töörühm alustab tööd 2023. aasta alguses. Kohalike elanike arvamuse küsimiseks on uude aastasse plaanitud ka avalikke koosolekuid.

Uue kaitsekorraga jagatakse hooned väärtusklassidesse ja vähem väärtuslike hoonete puhul on tööde tegemiseks vaja senisest vähem kooskõlastusi. 

Rakvere vanalinna hooned jaotatakse nelja kaitsekategooriasse: mälestised ning A-, B- ja C-kaitsekategooria hooned. 

Väga väärtuslike ehk A-kategooria hoonete puhul jääb kehtima senine kord, kus kaitse all on kogu hoone koos interjööriga ning töödeks on vaja muinsuskaitseameti luba. B- ja C-kategooria hoonete puhul muutub regulatsioon oluliselt leebemaks ja siseruumides muudatuste tegemiseks muinsuskaitseameti luba vaja ei ole. C-kaitsekategooria ehitisteks loetakse üldjuhul uushooned ning lihtsamad abihooned.

Inventeerijate tööde tulemusi loodab muinsuskaitseamet linnarahvale tutvustada juba selle suve teises pooles. Jooksvalt saab protsessi kohta infot muinsuskaitseameti kodulehelt või Lääne-Virumaa maakonnanõunike käest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles