Plaanitav kanal lõpetaks uputused Rahvaaias

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Üleujutus Rakvere Rahvaaias mullu kevadel.
Üleujutus Rakvere Rahvaaias mullu kevadel. Foto: Ain Liiva

Rakvere Rahvaaia tiikide ja Soolikaoja vahelise ühenduskanali korrastamiseks on linnal keskkonnaprogrammist LIFE võimalik saada üle 300 000 euro, kui omalt poolt pisut üle 100 000 juurde panna. Volikogu andis investeeringuks loa ja hiljemalt viie aasta pärast peaksid kevadised üleujutused Rahvaaias ajalooks saama.

Plaanitavad ettevalmistused ja tööd, sealhulgas uue avatud kanali kaevamine, muidugi nii palju aega ei võta, aga praegu pole veel teada, millisel järgmisel viiel aastal programmist raha eraldatakse. Tegemist on üleeestilise keskkonnaprojektiga, kus partneritena osalevad ka teised omavalitsused oma objektidega: Viimsi vald, Haapsalu, Võru, Narva, mitu asutust ning ka Läti linnad ja asutused. Muu hulgas on eesmärk saada puhtamaks Läänemerre jõudev vooluvesi, ja nii üllatav, kui see ka pole, on Rahvaaia tiigid ning Soolikaoja ühed parajad reostajad – aastas voolab neist läbi 2,6 tonni fosforit ja 179 tonni lämmastikku.

Rahvaaia tiigi väljavool on kavas avada sajameetrise lahtise kanaliga. Vabriku tänava alla rajatakse täiendav torustik ning tiigi kallastele paigaldatakse hakkpuidufiltrid. Oluliste asjadena rajatakse kaks filtrit, mis keemilise protsessi abil kõrvaldavad veest lämmastiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles