Päästjad kutsuvad üles veekogude äärde ohutusstende panema

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Ohutusstend Roela paisjärve ääres.
Ohutusstend Roela paisjärve ääres. Foto: Päästeteenistus

Ida päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Jaak Kirsipuu ütles, et omavalitsused võiksid mõelda veekogude äärde ohutusstendide paigaldamisele. Seda hoolimata sellest, kui palju inimesi neid veekogusid kasutab, sest kui inimene satub hätta, on juba lootusetult hilja mingeid päästevahendeid tuua.

Ohutuspüstikus ongi kaks päästevahendit: viskeliin ja päästerõngas. Mõni nädal tagasi palus päästeamet inimesi teatada püstikutest, mida on rüüstatud või lõhutud. Kirsipuu sõnul pole Virumaal ühtegi teadet päästjatele laekunud. Küll aga on pritsimehed ise avastanud lõhutud püstikuid. Näiteks Kadrina vallas Orajärve ääres oli kellegi kuri käsi viskeliini nööri ära võtnud. Viskeliini nöörist rääkides rõhutas Kirsipuu, et sellega võib küll viskamist harjutada, samuti päästerõngaga, kuid päästevahendid tuleb kindlasti püstikusse tagasi panna. Viskeliini puhul tuleb jälgida, et sellel poleks sõlmi, ja vutlarisse tuleb see seada korralikult kokku lapituna, et nöör viskamisel ei takerduks.

Kirsipuu sõnul on päästeteenistus valmis andma ohutusstendide rajajatele plakati, kus on kirjas juhised, kuidas ohutult veekogu ääres aega veeta. Samuti on plakatil esmaabi andmise õpetused. Viskeliini ja päästerõnga peab ohutusstendi paigaldaja ise ostma. Viskeliin maksab 31, päästerõngas 40 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles